Děti v roli vědců řešily, jak za pomoci laseru zabránit srážce asteroidu se Zemí

Laser, který má ve své laboratoři Fyzikální ústav Akademie věd, propálí za pět vteřin dřevo a za deset vteřin udělá díru do skla. Vyzkoušet si to dnes v Dolních Břežanech nedaleko Prahy výjimečně mohla i pětice dětí. Čtyři chlapci a jedna dívka se totiž stali finalisty populárně-naučné soutěže Expedice vesmír.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laser v ELI Dolní Břežany, představení nejvýkonnějšího laseru světa

Laser v ELI Dolní Břežany, představení nejvýkonnějšího laseru světa | Foto: Filip Jandourek

O prázdninách si Adam, Ondřej, Vojtěch, Jakub a Alena dovezli ze simulované mise do vesmíru kousek meteoritu, aby ho pak v laboratoři vystavili laserovým paprskům.

Mohli si tak vyzkoušet, jak se dá kosmické těleso, které ohrožuje Zemi, posunout laserem z oběžné dráhy.

Do prostorů laboratoře se smí vstoupit jen v ochranném obleku. S návleky na nohou, síťkou na vlasech a rukavicemi se finalisté vydávají nejprve do vzduchové sprchy.

V malé komůrce jsou vystaveni silnému proudu vzduchu. „Máte ruce roztažené, aby se z vás dostal veškerý prach a veškerá smítka,“ popisuje správné postavení 14letý Ondřej.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děti si v roli vědců vyzkoušely, jak se dá asteroid ohrožující Zemi posunout laserem z oběžné dráhy

Laboratoř má rozměry asi jako fotbalové hřiště. Místnost je téměř prázdná, jen v rohu stojí dva velké stoly. Jsou plné malých zrcadel, kabelů a počítačů.

„Tento svazek je sem na toto zrcadlo a toto zrcadlo je zakřivené, takže ho vlastně zaostří na objekt, který bude v této krabici,“ ukazuje fyzik Jakub Novák, jak laser funguje.

V ruce už drží kousek meteoritu, který si děti dovezly ze simulované mise. „Přivezli jsme ho z rudového lomu, který nám sloužil jako asteroid,“ vzpomínají Ondřej s Adamem.

Jakub Novák připevňuje kámen do držáku v malé průhledné kostce a zaměřuje na něj laserové paprsky.

„Vidíme, jak výkonný laser dělá rovnou čistou díru do našeho vzorku,“ hodnotí pokus Ondřej s Adamem. Kus horniny velký asi jako padesátikoruna proděravěl laser do tří minut.

Co měl pokus dětem ukázat, popisuje Petr Šajrich z Astronomického ústavu Akademie věd: „Vyzkoušeli si, jakým způsobem se chová materiál meteoritu. Odpařující se plyny budou fungovat jako takový reaktivní motor, který bude odtlačovat nebezpečný meteorit z jeho dráhy.“

Odklánění meteoritu ovšem vědci zatím nacvičují jen v laboratořích. Zemi totiž podle Šajricha v blízké budoucnosti žádná srážka nehrozí.

Laserové centrum ELI | Foto: Český rozhlas

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme