Díky novým lékům vylučují diabetici cukr močí. Pojišťovny je ale nehradí všem

První diabetici se v Česku začali léčit novými léky. Díky nim přebytečný krevní cukr vyloučí z těla močí. Zdravotní pojišťovny je ale zatím hradí jen pacientům, u kterých nezabere běžná léčba. Moderní preparáty jsou totiž až desetkrát dražší. Mohou ale účinně oddálit vznik vážných zdravotních komplikací, které představují další náklady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

diabetes

diabetes | Foto: Fotobanka Pixabay

Léky s obsahem gliflozinů předepsala lékařka i Františku Trolerovi, který trpí diabetem druhého typu. Cukrovka se u něj objevila až v pozdějším věku jako důsledek velké nadváhy. „Během dvou měsíců jsem zhubl deset kilo,“ popsal důsledek. Ustálila se mu i dříve vysoká hladina cukru v krvi.

Nové léky totiž způsobí, že pacient přebytečný cukr vyloučí močí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nové léky proti cukrovce jsou účinné, ukazují první zkušenosti českých lékařů. Jak fungují a kdo je hradí, zjišťovala Iveta Záleská

„Takhle se denně, když nezačnete víc jíst, ztratí třeba 70 gramů cukru. To znamená, že za 14 dní je to kilogram,“ vysvětlil účinek prezident Diabetické asociace ČR profesor Milan Kvapil.

I u těchto léků, stejně jako u starších typů, musí pacienti dodržovat dietu, aby účinkovaly. Přesto nezaberou u každého.

„Bohužel jsou použitelné pouze u pacientů, kterým ledviny fungují jako u zdravého člověka,“ upozornil Kvapil. Nepomůžou tedy lidem, kteří mají porušenou funkci ledvin nebo třeba chodí na dialýzu.

Vyšší cena, ale menší výdaje

Zmiňovaný nový lék na českém trhu není jediný takto účinný. Pacienti mohou brát i další moderní antidiabetika. Většina zdravotních pojišťoven je ale pacientům proplácí jen v případě, že u nich nefungují tradiční léky. Nové totiž stojí až desetkrát víc.

Všeobecná zdravotní pojišťovna například přispívá na moderní antidiabetika víc než 50 tisícům pacientů. „Představují asi půlmiliardový náklad,“ řekl náměstek ředitele VZP Petr Honěk.

V budoucnu by se měl počet pacientů léčených moderními antidiabetiky dál zvyšovat. Ve výsledku je totiž celková péče levnější.

„Největší náklady jsou právě na léčbu komplikací, které vedou k hospitalizacím. Ambulantní léčba, byť narůstá, netvoří většinu nákladů na péči o diabetiky,“ upozornil farmakoekonom Tomáš Doležal.

V Česku je přes 860 tisíc diabetiků. Za posledních 20 let stoupl jejich počet o 70 procent. Léčba stojí zdravotní pojišťovny zhruba 10 miliard korun ročně, z toho 60 % způsobí právě následné komplikace.

Patří mezi ně slepota, selhání ledvin nebo i amputace nohy.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme