Do spisovné češtiny by se mohli brzy dostat policisti i chirurgyně, myslí si šéf jazykovědného ústavu

Čeština se vyvíjí mnohem rychleji než před rokem 1989, myslí si nový šéf Ústavu pro jazyk český Martin Prošek. Přibývá tak množství hovorových i u cizích jazyků přebraných slov, které se zařazují do spisovné češtiny. Prošek mluví v rozhovoru pro Seznam zprávy například o ženských tvarech některých jmen i hovorových formách sloves.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pravopis za nás dnes kontrolují i textové editory

Pravopis za nás dnes kontrolují i textové editory | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Myslím, že na pospisovnění mají největší naději slovesa a různé tvary typu děkuju, děkujou, potřebuju, potřebujou. Nebo třeba hovorové tvary podstatných jmen typu policisti, komunisti a podobně,“ odpověděl šéf jazykovědného ústavu na dotaz Seznamu, která slova se podle něj v příštích letech dpstanou mezi spisovné.

Naději podle něj mají i ženské tvary mužských podstatných jmen jako například lídryně nebo chirurgyně. Jejich zařazení do běžné řeči je podle něj otázkou frekvence i následného zvyku. „Nebojme se neobvyklosti tam, kde je to slovotvorně náležité a kde to ten systém toho jazyka nijak nenarušuje,“ řekl Prošek.

Za slovo roku přitom odborník označil slovo „evidence“, kvůli elektronické evidenci tržeb, která v Česku patřila k nejvýraznějším tématům roku 2016.

moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme