Evropská léková agentura podpořila Mosquirix. Možná jde o první vakcínu proti malárii

Po desítkách let výzkumů a testů se možná oficiálně začne očkovat proti malárii. Evropská léková agentura (EMA) dala zelenou látce nazvané Mosquirix. Možnou vakcínu ještě musí posoudit Světová zdravotnická organizace, vyjádřit by se měla do konce roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Test na malárii

Test na malárii | Foto: Jiřina Šmídová

EMA látku podpořila vzdor tomu, že účinnost vakcíny je omezená, a to zejména u dětí.

Testy ukázaly, že u dětí do 17 měsíců je účinná asi z poloviny. U těch nejmenších – od šesti do 12 týdnů – pak byla účinná jenom 27 procenta. Navíc s postupem let se efekt očkování vytrácí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O malárii a možném očkování proti nemoci mluvil epidemiolog Rastislav Maďar

„Ale když se podíváme na to, že malárie zabije ročně 600 tisíc lidí na světě, z toho je 90 procent ze subsaharské Afriky a z toho drtivá většina jsou děti do pěti let věku, tak i kdyby zachránila ta vakcína 27 procent ze všech dětí, tak je to zhruba 130 tisíc dětí ročně,“ uvedl epidemiolog Rastislav Maďar.

Lidé podle Maďara budou muset i dál sázet především na moskytiéru – infekce se totiž do těla člověka dostane po štípnutí komárem – vakcína však může být vhodným doplňkem a také mezikrokem na cestě k vyvinutí nové, účinnější látky.

Doposud proti malárii žádná licencovaná vakcína není. Podle Maďara za to může i povaha onemocnění. Původce nemoci, kterého komár vpraví člověku do těla, se totiž velmi rychle „schová“ do buněk.

„Nejdřív do buněk jaterních a potom následně, když se tam rozmnoží a uvolní se do krve, tak se schová zase do červených krvinek,“ vysvětlil epidemiolog.

„Ta doba, ten čas je klíčový. A mluvíme skutečně o možná desítkách minut, kdy imunitní systém může zasáhnout původce nemoci, toho parazita, od jeho vpravení do těla po jeho vstup do lidské buňky,“ dodal.

Plasmodium falciparum - vývojová stadia | Foto: public domain Centers for Disease Control and Prevention

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme