Filmaři smí v USA používat drony, v Evropě se s bezpilotními letouny natáčí už roky

Bezpilotní letouny už dávno neslouží jenom armádě. V poslední době je stále častěji používají i filmaři. Drony se velmi lehce dostanou na nebezpečná nebo špatně dostupná místa. Záběry z takzvaných létajících robotů se tak objevily například ve filmech Vlk z Wall Street, Iron Man nebo Skyfall. V Hollywoodu ale bylo donedávna jejich používání zakázané.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dron, veletrh, vynález

dron, veletrh, vynález | Zdroj: Reuters

Film Harry Potter a Tajemná komnata začíná akční scénou, ve které jede Harry s Ronem létajícím autem.

Neumí ho moc dobře ovládat a snaží se dohnat vlak, který ve finále honí je. Scéna, která vznikla před více než 12 lety, se točila ve Velké Británii pomocí dronu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Filmaři smí v USA používat drony. V Evropě se s bezpilotními letouny natáčí už roky. Téma pro redaktorku Pavlínu Nečáskovou

Ve Spojených státech by to v té době neprošlo. Hollywood smí bezpilotní letouny používat teprve několik měsíců. Předtím si pro takové scény jezdili američtí filmaři na jiné kontinenty.

Americký Federální úřad pro letectví povolil šesti televizním a filmovým studiím užívání dronů. Jako první toho využil Warner Bros. při natáčení seriálu Mentalista.

Filmaři bezpilotní letouny vítají, protože jsou pro ně mnohem levnější než natáčení pomocí helikoptéry. Ovládání ale není úplně jednoduché, podle kameramana Mirka Vorlíčka musí stroj řídit několik lidí najednou.

„Pilot, kameraman a většinou k tomu mají ještě třetí osobu, která sleduje dron ve vzduchu a hlídá ho. Pilot vidí obrázek na monitoru, má před sebou i ovladač dronu. Ten druhý sleduje, aby stroj nenarazil do nějakého stromu nebo do něčeho vysokého,“ popisuje práci s létajícím robotem Vorlíček a pokračuje:

„Třetí člověk, to je kameraman, funguje v závislosti na pilotovi. Předávají si informace, jestli má letět dopředu nebo vysoko. Kameraman si řídí svůj vlastní záběr speciálním ovladačem a natáčí.“

Protože jsou drony čím dál, tím více dostupnější, objevuje pomalu ale jistě i u nás komunita fanoušků a volnočasových pilotů | Foto: Martin Melichar

Podobně filmaři postupovali i při natáčení filmů Skyfall, Van Helsing, Vlk z Wall Street nebo populárního seriálu Hra o trůny.

Používání bezpilotních letounů má ale ve Spojených státech svá omezení. Štáby nesmí s dronem do nepřístupných oblastí, nemohou točit v noci a stroj musí mít vždy na dohled.

Česká republika používání dronů nezakazuje, filmaři ale nejprve musí získat povolení Úřady pro civilní letectví.

Pavlína Nečásková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme