Grygar dostal od Bělobrádka cenu za popularizaci vědy. Dokáže nadchnout, řekl ministr

Astrofyzik Jiří Grygar dostal od vicepremiéra a předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) cenu za propagaci a popularizaci výzkumu. Tímto novým oceněním chce vláda zvýšit povědomí veřejnosti o vědě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Grygar

Jiří Grygar | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

Grygar je známý široké veřejnosti zejména z televizních či rozhlasových pořadů jako Meteor či Okna vesmíru dokořán, v nichž generacím lidí přibližoval složité vědecké jevy či tajemství vzdálených galaxií.

Bělobrádek při dnešním předávání ceny na Úřadu vlády připomněl také jeho knihy, přednáškovou činnost nebo jeho členství v Českém klubu skeptiků Sisyfos, což je spolek, který si klade za cíl šířit vědecké poznatky a snaží se třeba také kriticky nahlížet na různé „nadpřirozené“ jevy.

Podle Bělobrádka má Grygar zajímavé téma, ale také je velmi pracovitý a má schopnost jednoduše vysvětlit velmi složité věci.

Cena předsedy rady pro výzkum, vývoj a inovace se uděluje za propagaci či popularizaci výzkumu, experimentálního vývoje a inovací… Tato cena je určená nejen vědeckým pracovníkům, ale také novinářům, učitelům, podnikatelům, cestovatelům a dalším, kteří publikují na téma vědy a techniky a celkově přispívají k popularizaci vědy a výzkumu.
Zdroj: www.vlada.cz

„A co je také velmi důležité, je charisma Jiřího Grygara. Je člověkem, z kterého vidíte, že se zaujetím vypráví o těch věcech a dokáže nadchnout,“ řekl Bělobrádek.

Nedávno osmdesátiletý Grygar říká, že i nejsložitější vědecké zákonitosti se dají laikům přiblížit, je však potřeba najít dobrý příměr z běžného života – protože to, co se děje ve vědě, už je od něj dost vzdálené. Zároveň je však podle něj třeba hlídat si i míru zjednodušení.

„Aby to nebyl vulgarismus a na druhé straně, aby to bylo z toho denního života, s kterým ten člověk je seznámen, a aby to vysvětlilo tu složitou věc nějakým podobenstvím,“ vysvětlil Grygar.

Ocenění je spojené s odměnou ve výši 300 tisíc „Na dnešním slavnostním předání na Úřadu vlády ČR doktor Grygar oznámil, že celou částku věnuje Učené společnosti České republiky,“ uvádí zpráva na webu vlády.

Odpoledne Bělobrádek na svém twitterovém účtu k ocenění napsal, že je rád, že Grygar cenu z jeho rukou přijal a neodmítl ji.

Narážel tak zřejmě na to, že Grygar nedávno požádal o vyškrtnutí ze seznamu lidí, které chtěli poslanci navrhnout Miloši Zemanovi k udělení vyznamenání.

ČRo, Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme