Hodonínská ropa by se mohla prodávat v lékárnách. Pomáhá léčit kožní nemoci

Lékárny by už brzy mohly začít nabízet přípravek z hodonínské ropy. Během testování pomohl zlepšit příznaky lupénky a atopického exému už po deseti dnech. Pomáhat by měl i při hojení takzvaného vlka nebo odřenin. Když půjde všechno dobře, první pacienti by si ho mohli koupit už letos.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna (ilustrační foto)

Lékárna (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Díky tomu, že se jako specializovaná laboratoř zabýváme odběry látek v neznámém prostředí, tak jsme začali zkoumat různé léčebné účinky látek, které by mohly pomoci v rychlé léčbě kožních erozí,“ vysvětlil Karel Lehmert z firmy vyvíjející farmaceutické přípravky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O léčivých účincích ropy věděli lidé už ve staré Číně nebo Arábii. Nyní by se přípravek z hodonínské ropy mohl prodávat v lékárnách

„Dostali jsme několik doporučení na zdejší Muzeum naftového dobývání a geologie v Hodoníně, slovo dalo slovo a po zapůjčení různých vzorků rop jsme na základě klinických výzkumů identifikovali vhodné vzorky, které v současné době připravujeme k registraci zdravotnických přípravků,“ popsal Lehmert, co jeho tým přivedlo k hodonínské ropě.

Podle ředitele Muzea naftového dobývání a geologie Stanislava Benady o léčivých účincích ropy věděli už ve staré Číně a Arábii. Na území Evropy si ve 13. století ropou léčili popáleniny bavorští mniši.

„Ropa sama o sobě, zvláště hodonínská ropa, je známá tím, že obsahuje látky, které se využívají ve farmacii. Existuje látka, která se jmenuje adamantan a její deriváty se používají jako nosiče některých cytostatik při léčbě rakoviny,“ řekl Benada.

Areál Muzea naftového dobývání a geologie | Foto: Muzeum naftového dobývání a geologie

To, že hodonínská ropa pomáhá zahojit ránu, si vyzkoušeli i mnozí návštěvníci hodonínského muzea.

„My dáváme možnost, že si někdo odnese na památku lahvičku ropy, aby zjistil, jak tahle látka funguje, vezme si ji domů nebo do školní sbírky. Máme už řádově desítky zpětných vazeb, že lidé tu ropu potom využívají sami, že si tím léčí některé kožní problémy,“ dodal ředitel muzea Stanislav Benada.

Oficiálně by mohl podle Karla Lehmerta přípravek z hodonínské ropy léčit už do konce roku. „Podle našich velmi optimistických předpovědí by měl být k dispozici tento přípravek již na přelomu pololetí, tedy v létě 2015,“ uvedl Lehmert.

Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme