Holubi umí rozpoznat snímky s rakovinou. Úspěšní jsou v 99 procentech

Ptáci poslední dobou nepřestávají překvapovat svět svou inteligencí. Například holubi dokážou diagnostikovat rakovinu prsu. Tvrdí to vědci z univerzity v kalifornském Davisu, kteří údajně tyto opeřence naučili rozpoznávat snímky zdravé tkáně a snímky s nádorovým bujením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Holubi ve městech

Holubi ve městech | Foto: Fotobanka Pixabay

Vědci měli k dispozici 16 holubů, polovině z nich dávali odměnu za to, že klovli na snímek s nezhoubným nádorem a druhou polovinu odměnili za to, že opět klovnutím označili snímky, na kterých je tkáň se zhoubnou formou rakoviny.

Ptáci se tak během několika týdnů naučili tyto snímky s velmi vysokou úspěšností rozeznávat. Vědci holubům ukazovali mikroskopické a mamografické snímky tkáně ženského prsu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Holubi dokáží diagnostikovat rakovinu prsu. Vědci v Kalifornii je naučili rozpoznávat snímky zdravé tkáně a snímky s nádorovým bujením

U mamografického vyšetření se sledují zpravidla změny v tkáních za určité období a také jejich struktura. Lékaři se snaží hledat změny oproti normální tkáni, tedy jak je tkáň hladká nebo jak je její struktura pravidelná.

Podle onkoložky Moniky Schneiderové z Masarykova onkologického ústavu tyto změny holub nejspíš nepozná, ale mohl by dokázat identifikovat usazeniny vápníku.

„Jednak mohou být takové hrubší, které jsou vždy neškodné. Nás zajímají velmi jemňoučké, které mají třeba méně než milimetr, kolem sto mikrometrů. V rentgenové metodě to velmi jasně svítí. To nás zajímá, protože to může být známka, že se jedná o předstupeň nádoru,“ vysvětlila Schneiderová.

Právě tato diagnostika je pro lékaře velmi obtížná, protože usazeniny, neboli mikrokalcifikace, jsou i na zvětšených snímcích velmi malé a pro zkoumání snímků jsou zapotřebí špičkové monitory s vysokým rozlišením. Také se může stát, že lékař je třeba unavený, nebo zkrátka nemá tak dobrý zrak.

Zhoubná a nezhoubná tkáň

Kromě mamografu vědci učili holuby rozpoznat na snímcích z mikroskopu rozdíly mezi zhoubnou a nezhoubnou nádorovou tkání. Jednotliví holubi měli úspěšnost 85 procent, a když do analýzy snímků vědci zapojili celé hejno, úspěšnost byla téměř stoprocentní.

Nabízí se například myšlenka, že by ptáci mohli v budoucnu označovat snímky, které nenesou stopy rizika maligního nádoru a lékaři by se tak věnovali jen snímkům, které jsou něčím podezřelé. Onkoložka Monika Schneiderová je ale spíše skeptická.

O holubech se už dlouho ví, že mají výbornou paměť a lepší zrak než lidé. Holub dokáže třeba rozpoznat lidský obličej a podle výrazu pozná i emoce. Jedna studie dokonce ukázala, že ptáci rozeznají díla Moneta a Picassa.

Podobnou metodu, jakou vědci z Kalifornie naučili opeřence, už dlouho zkoušejí technologické firmy u takzvaných CAD systémů. Ty mají za úkol na snímcích označit podezřelou tkáň a upozornit lékaře.

Podle lékařů ale takové systémy spíš práci přidávají, protože právě na rozdíl od zkušených odborníků nejsou stroje schopné rozpoznat všechny příznaky hrozícího nebezpečí.

Ondřej Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme