Höschl: Čeští lékaři stále podceňují provázanost nemocí s psychikou

Tématem letošního Světového dne duševního zdraví, který si již podevatenácté připomeneme v neděli, je souvislost mezi psychikou člověka a chronickým tělesným onemocněním. Podle psychiatrů je provázanost velmi těsná, avšak lékaři z oboru somatické medicíny se jí příliš nevěnují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyril Höschl

Cyril Höschl | Foto: Jan Rosenauer

„V poslední době se ukazuje stále jasněji, že například mezi vleklými somatickými onemocněními jako je diabetes druhého typu nebo kardiovaskulární poruchy a afektivními poruchami léčenými psychiatry jsou souvislosti v tom smyslu, že ti, kteří trpí jedním, jsou náchylní pro druhé,“ upozorňuje přední český psychiatr Cyril Höschl ze 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„To znamená, že ti, kdo trpí depresemi, mají větší riziko dostat diabetes druhého typu a ti s diabetem druhého typu mají vyšší riziko, že se u nich rozvine deprese. A dokonce se ví, že když se třeba po infarktu myokardu pacienti léčí zároveň antidepresivy, mají lepší prognózu nejen co do komplikace deprese, ale i co do komplikací toho základního kardiologického onemocnění. Například mají nižší frekvenci úmrtí po infarktu a lepší laboratorní výsledky při dlouhodobém sledování,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s psychiatrem Cyrilem Höschlem o nadcházejícím Světovém dnu duševního zdraví

Podle Höschla však existuje disproporce v přístupu psychiatrů a ostatních lékařů k této provázanosti. „Psychiatři se v poslední době dost vzdělali v somatické medicíně právě vzhledem k těmto souvislostem a proto, že některá psychofarmaka zvyšují riziko například pro nižší glukózovou toleranci,“ říká.

Průměrný psychiatr toho prý o metabolických poruchách ví mnohem více než před lety. Ale opačně všeobecní lékaři, internisté a další v psychiatrii příliš nepokročili.

„My se to ze strany psychiatrie snažíme napravit. Za měsíc pořádáme v Karlových Varech velký kongres České lékařské akademie, který je zaměřen na vzdělávání všeobecných lékařů a lékařů v první linii a jmenuje se ‚Emoce v medicíně‘,“ informuje Höschl.

Psychiatři si od této první celorepublikové akce slibují, že se nejenom posune povědomí lékařů o psychiatrii, ale že to bude mít příznivý vliv na vztah lékaře a pacienta a na jednání lékařů s pacienty.

Lucie Maňourová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme