Hubnutí zabíjejí negativní emoce. Ubrusy pryč, je třeba vidět nohy stolů

Všichni víme, jak zdravě jíst, ale epidemie obezity se nezastavuje. Vědci z newyorské Cornellovy univerzity a univerzity v Buffalu proto zkoumali vztah naší psýché k jídlu a potvrdili, že se přejídáme spíš pod vlivem vnějších faktorů než proto, že bychom měli hlad. Proto navrhli zapojit do boje proti obezitě psychologii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hubnutí

hubnutí | Foto: Fotobanka stock.xchng

Američtí vědci vycházeli z premisy, že náš mozek nám říká, co máme jíst, ale výběr pokrmů se do značné míry řídí emocemi. Proto musejí přísné diety nutně ztroskotat, protože je při nich jídlo spojováno s negativními emocemi.

Vědci proto sestavili seznam nejúčinnějších psychologických triků, které mají na naše emoce zapůsobit. Podle vědců je možné snížit denní kalorický příjem o 527 kalorií zmenšením porcí. Nebo snížením počtu jídelních dávek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Diety troskotají na negativních emocích, přiblížila výzkum amerických vědců Markéta Ševčíková

To je v souladu se známou a v poslední době velmi populární teorií snížení denních chodů z pěti na dva.

Souboj pěti a dvoubodového jídelníčku

Už dávno před americkými vědci tuto studii provedla dr. Kálaová z pražského IKEMu. A dospěla k neuvěřitelným výsledkům, jak popisuje dietoložka Renata Zelenáková:

„S několika desítkami diabetiků absolvovala tzv. dvoubodový jídelníček. Podařila se jí úžasná věc. Oni kromě toho, že hubli, nezažívali hypoglykémie. Pokouším se svými pacienty tento dvoubodový jídelníček zkoušet. Musím říci, že je úžasný. Hubne se při něm asi rychleji než při pětibodovém.“

„Protože dvoubodový jídelníček znamená, že jíme jedno vyvážené, poměrně velké jídlo dopoledne. To bývá jídlo studené. A druhé jídlo v odpoledních hodinách,“ vysvětlila Renata Zelenáková.

Američtí vědci radí dát část pokrmu hned stranou, abychom nebyli v pokušení sníst všechno. Dvoubodový jídelníček má samozřejmě i nevýhody, např. nemožnost společných rodinných či pracovních obědů a večeří. Efekt však podle některých expertů všechna negativa vyváží.

„Výhoda dvoubodového jídelníčku je, že porce jsou poměrně veliké. Takže pacienti zažívají dvakrát denně sytost – to je velice příjemný pocit. A výhoda také je, že velice brzy ztrácejí pocit hladu,“ říká lékařka Zelenáková.

To potvrzuje i závěr amerických vědců, kteří tvrdí, že i pro jídlo platí "sejde z očí, sejde z mysli" a prokázali to na experimentu s chipsy se 100 respondenty. Ukázalo se, že pokud měli doma k dispozici smažené brambůrky, za rok nabrali jen kvůli nim 3,6 kilogramu. Podobně nebezpečné vizuální pokušení přestavují i snídaňové cereálie.

Dieta | Foto: CC0 Public domain Fotobanka Pixabay

Proti kilogramům bojovat barvami a tvarem talířů a sklenic

Vědci z Cornellovy univerzity v New Yorku ale experimentovali hlavně s barvami talířů a sklenic. A prokázali např., že použití talířů stejné barvy, jako je barva pokrmu, vede ke zvýšení kalorického příjmu o 18 procent.

Jestliže tedy jíme světlejší pokrmy s obsahem škrobu, jako je rýže či brambory, je vhodné umístit je na tmavší, kontrastní talíře.

Velkou roli hraje barva i u nápojů: barevné, resp. tmavší nápoje jsou lépe vidět a díky tomu jich vypijeme o devět procent méně. A záleží i na velikosti a tvaru sklenic.

Při používání vysokých a úzkých toho účastníci experimentu vypili o 12 procent méně, než když pili ze sklenic nízkých a širokých.

Časté předsevzetí zhubnout nebo začít cvičit vydrží déle mužům než ženám

Číst článek

Míru naší konzumace ovlivňuje nejen tvar místnosti, v níž jíme, ale dokonce i takové detaily, jako je vzdálenost stolu od okna a jeho umístění. Dokazuje to, do jaké míry je naše rozhodování při jídle ovlivňováno emocemi.

Kdo si v restauraci vybere stůl daleko od oken a od vstupu, sní toho mnohem více a se 75procentní pravděpodobností zakončí oběd či večeři sladkým dezertem.

Víc toho sníme i u stolu, který má nízko umístěná světla, stejně tak v resturaci, která je osvícena neony a hraje v ní hlasitá hudba.

Vliv má i umístění stolů a výška jejich nohou

Na první pohled vypadá bizarně zkoumání souvislostí mezi našimi chutěmi a výškou nohou u stolu. A přitom to byl při jeden z nejúspěšnějších experimentů.

Stoly, které mají vysoké a štíhlé nohy, v nás vzbuzují pocit lehkosti a zdraví, takže si u nich málokdo dá pečené vepřové koleno. U takových stolů si 99 procent respondentů objednává saláty a lehká jídla z bílých mas.

Pokud ovšem chceme využít tento psychologický trik, je samozřejmě dobré nezakrýt dlouhé štíhlé nohy stolu ubrusem.

Prostřený stůl v restauraci | Foto: Fotobanka Pixabay

Markéta Ševčíková, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme