Indická raketa vynesla do vesmíru 104 satelitů najednou. Překonala rekord Ruska

Indická raketa ve středu na oběžnou dráhu vynesla naráz 104 satelitů. Překonala tak dosavadní tři roky starý rekord, který drželo Rusko se 37 naráz vypuštěnými družicemi. Indický vesmírný nosič vzlétl ráno ze základny Šríharikóta na stejnojmenném ostrově v Bengálském zálivu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indická raketa PSLV-C37

Indická raketa PSLV-C37 | Foto: Indian Space Research Organisation

Indická raketa nesla kromě jednoho velkého satelitu o hmotnosti 714 kilogramů také 103 takzvaných nanosatelitů, které váží méně než deset kilogramů.

Většina družic patří Spojeným státům, tři jsou indické. Další patří Izraeli, Kazachstánu, Spojeným arabským emirátům, Švýcarsku a Nizozemsku. Díky velkému počtu satelitů vynesených v jediné misi se výrazně snižují náklady.

„Je to velký úspěch pro naši zemi, je to raketa vlastní konstrukce," uvedl ředitel kosmického střediska K Sivan. Indický premiér Naréndra Módí pak označil úspěšnou misi rakety za další hrdý moment vědecké obce i celého indického národa.

Indie se zařadila mezi kosmické velmoci už v roce 1981, kdy jako sedmý stát na světě vypustila vlastní nosnou raketu s družicí na palubě.

Indická raketa PSLV-C37 | Foto: Indian Space Research Organisation

Indická raketa PSLV-C37 | Foto: Indian Space Research Organisation

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme