Jak předejít operacím v dospělosti? Odpověď hledají na kongresu dětští kardiologové

Dětští kardiologové hledají metody, díky kterým by pacienti v dospělosti nemuseli na další složité operace. Novinky a trendy v léčbě vrozených srdečních vad jsou jedním z hlavních témat lékařského kongresu, který až do soboty hostí Praha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kardiolog při práci

Kardiolog při práci | Foto: Radana Schaeferová

Na každých 1000 dětí se v Česku narodí 7 se srdeční vadou. Tento poměr se v posledních letech nemění. Jen lékaři v pražském Motole tak ročně musí odoperovat až 500 malých pacientů.

Snaží se přitom, aby děti nemusely na náročný zákrok znovu. To se podařilo třeba u 22leté Anežky Kopecké.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dětští kardiologové z celé Evropy hledají v Praze postupy, které by pomohly opakování zákroků v dospělosti. Informuje Iveta Záleská

„Od malička jsem byla promodralá, míchala se mi okysličená krev s neokysličenou. Byla jsem unavenější než mí vrstevníci,“ vzpomíná dnes usměvavá studentka fyzioterapie, která ve svých devíti letech podstoupila složitou operaci srdce.

„Dítě se nejvíc bojí bolesti. Bojíte se, že budete někde sami bez rodičů a že vás to bude bolet,“ dodává Anežka.

Lékaři jí sice zakázali závodně sportovat, Anežce to ale nevadí. Žije plnohodnotný život, i když musí docházet na pravidelné kontroly.

„Chodím na kardiologickou kontrolu, každý půlrok na arytmologickou, protože během operace mi byl implantován kardiostimulátor.“

Cesty k trvalému výsledku

Srdeční operace malých pacientů jsou složité i proto, že dítě roste. Lékaři tak hledají nové metody, aby nemocní nemuseli vážné operace podstupovat v dospělosti znovu, říká přednosta Dětského kardiocentra Fakultní nemocnice Motol Jan Janoušek.

„Aby ten člověk nemusel prodělávat další složité zákroky. Abychom měli takové typy operací a katetrizačních intervenčních zákroků, které vedou k trvalému výsledku. A to je velká oblast pro další výzkum.“

Robotická operace srdce | Foto: Nemocnice Na Homolce

Právě to je i jedno z hlavních témat Evropského dětského kardiologického kongresu, který v těchto dnech hostí Praha.

„Řešíme i problémy etiky, zvláště co se týká prenatální diagnostiky vrozených srdečních vad,“ doplňuje Jan Marek z prestižní londýnské nemocnice na Great Ormond Street.

„Dále nejnovější trendy, které jsou. A mezi ně patří zcela určitě transplantace srdce,“ dodává Marek.

Riziko energetických nápojů

Kardiologové také upozorňují na nedostatek pohybu, obezitu a špatnou stravu. Rizikové je podle nich i pití sladkých limonád a takzvaných energetických nápojů.

„Nebezpečí je to hlavně pro mozek. Může dojít k poruchám chování a spánku, rozhodovacích a volných funkcí - schopnost něco plánovat, rozhodovat a řešit problémy,“ vysvětluje výživová poradkyně Hana Mojžíšová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kardiologové řeší na pražském kongresu rizika spojena s pitím energetických nápojů. O jejich škodlivosti mluví přednosta pražského IKEMu Jan Pirk

Například v Rusku v roce 2005 neprodloužili licenci jednomu českému výrobci energetických nápojů. Údajně byly pro lidi kvůli vysokému obsahu stimulačních látek nebezpečné.

Výrobci a distributoři ale namítali, že pro takové tvrzení nejsou dostatečné důkazy. Český rozhlas oslovil české výrobce energetických nápojů. Ti ale buďto odmítli reagovat, nebo odkázali na dnešní odpoledne, kdy bude zveřejněna studie o rizicích energy drinků.

Podle lékařů může energetický nápoj dítě i zabít. Na obalu je varování, hájí se výrobci

Číst článek

„Hodně se mluví a bojuje proti geneticky upraveným potravinám. To je ale úplná maličkost proti tomu, jakou chemii a všechno ostatní obsahují energetické nápoje. Možná to má význam pro špičkové sportovce, i když to není zdravé. Svým vnoučatům bych to rozhodně nedovolil pít,“ říká přednosta Kardiocentra pražského IKEMu Jan Pirk.

Zdeněk Huml se Svazu výrobců nealkoholických nápojů říká, že na každém energetickém nápoji s větším obsahem kofeinu než 150 miligramů na litr musí být zřetelné varování:

„S vysokým obsahem kofeinu není vhodné pro děti a těhotné nebo kojící ženy. Za těmito slovy musí být v závorce údaj o obsahu kofeinu.“

Pít tyto nápoje nedoporučuje dětem ani Světová zdravotnická organizace.

Lenka Jansová, mkp, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme