Jeden ze svatých grálů fyziky je pryč. Vědci přišli o jediný existující vzorek kovového vodíku

Vědci z Harvardovy univerzity přišli o jeden ze svatých grálů fyziky. Unikl historicky první a jediný existující exemplář kovového vodíku. Tedy speciální verze prvku, která by podle předpokladů mohla mít obrovské využití.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Harvardova univerzita

Harvardova univerzita | Foto: flickr.com, Michael Hicks, CC BY 2.0

Příčinou zmizení je nehoda s jedním z měřicích laserů. Kovový vodík nemůže existovat za normálních pokojových podmínek - potřebuje stlačit pod obrovským tlakem. Vědci proto použili dva diamanty, mezi které vzorek uzavřeli, a přes průhledné krystaly pak jedinečnou látku zkoumali. Při nehodě se ale stala chyba a jeden z diamantů se zničil. Vodík se pak nejspíš přeměnil zpět na plyn a unikl.

Velký objev NASA: astronomové našli unikátní systém planet, na kterých by mohl být život

Číst článek

Šlo přitom o první a jediný existující exemplář kovového vodíku, který se na Zemi běžně nevyskytuje. Vědci předpokládají, že by mohl být uvnitř velkých planet Jupiteru a Saturnu, které mají v jádru vysoký tlak.

Pro vědce jsou důležité jeho vlastnosti. Měl by totiž fungovat jako supravodič. Mohl by tedy vést k vývoji extrémně výkonných počítačů, nové generaci elektrických aut, kterým by spalovací motory nemohly konkurovat, a fungovat by možná mohl i jako koncentrované raketové palivo, které by umožnilo delší kosmické lety.

Jeho předpokládané vlastnosti jsou oproti současným supravodičům převratné, protože ty se musí silně podchlazovat, často k teplotám blízkým absolutní nule, což je energeticky náročné. Když se vědcům podařilo vzorek získat, byla to taková senzace, že jim spousta lidí nevěřila. Na Harvardově univerzitě proto otevřeli laboratoř na tři hodiny a nechali lidi nahlédnout do mikroskopu. Akce se pro obrovský zájem nakonec protáhla na celý den.

Beze stopy

Vědci se teď chystají vzorek stejným způsobem vytvořit znovu. Jde totiž zároveň o jejich čest. Po nehodě nezbyly ani známky kovového vodíku a někteří kritici, kteří byli už při oznámení úspěšného pokusu skeptičtí, tvrdí, že na Harvardově univerzitě látku vůbec neměli. Tvrdí, že šlo jen o mylný předpoklad, protože byl obraz v mikroskopu ovlivněn tím, že byl uzavřen mezi diamanty.

Existuje také možnost, že kovový vodík nemůže být dlouhodobě stabilní při pokojových teplotách. To by výrazně snížilo jeho využití a látka by tam pozbyla část svojí zázračnosti. Vedoucí projektu profesor Isaac Silvera ale britskému listu The Independent řekl, že fakt, že kovový vodík ve zbytcích nenašli, ještě neznamená, že tam skutečně nebyl, jen ho zkrátka neumí najít. Zároveň prohlásil, že si jeho tým věří a věří a kovový vodík nakonec opět získají.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme