Každé třetí dítě umí používat tablet nebo chytrý telefon dřív, než řekne první slovo

I když práce s tabletem nebo smartphonem přináší dítěti užitek, například rozvíjí schopnosti a zvyšuje počítačovou gramotnost, je potřeba s nimi zacházet opatrně. Může totiž způsobit závislost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti umí dříve pracovat se smartphony a tablety, než mluvit.

Děti umí dříve pracovat se smartphony a tablety, než mluvit. | Foto: Fotobanka Profimedia

Odborníci upozorňují na to, že ta potom negativně narušuje osobnost dítěte, mezilidské vztahy, ovlivňuje školní výsledky i zdravotní stav. Podle psychologů se závislost pozná, pokud školák reaguje na jakékoliv omezení negativně. To je první příznak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Každé třetí dítě umí dřív používat tablet než mluvit. Více si poslechněte v pořadu Zaostřeno Českého rozhlasu Plus.

Zbystřit byste ale měli v případě, že dítě odmítá jinou zábavnou činnost, jako například jít si hrát s kamarády nebo plavat do aquaparku. Pokud ho k tomu donutíte a všimnete si, že je i při těchto aktivitách nesoustředěné a bez zájmu, problém je na světě. Odborníci tvrdí, že už víc jak hodina na tabletu nebo mobilu vašemu dítěti škodí.

Podle psychologa Jiřího Knolla nemá cenu dětem říkat, že my jsme jako malí mobily neměli a hráli jsme si venku na hřišti. Počítačová gramotnost je stejně důležitá jako znalosti násobilky.

První příznak závislosti dítěte na elektronice? Výbuch vzteku, když mu ji chcete vzít

Číst článek

„Samozřejmě bychom měli být opatrní a neschvalovat fakt, že dítě má tablet nebo mobil celý den v ruce. Není vhodné ani striktní NE. Nejdůležitější je s dítětem komunikovat. Dobré je třeba sepsat smlouvu o přesně vymezeném čase na počítači a nastavená pravidla pak důsledně dodržovat. Dětem pak můžete nabídnout i alternativu jiné činnosti. A vůbec není špatné do jejich uzavřeného světa proniknout a nějakou hru si někdy zahrát s nimi. Jen tak se můžete vzájemně pochopit,“ dodává dětský psycholog.

Článek vznikl podle pořadu Zaostřeno Českého rozhlasu Plus.

Naďa Kubínková, Český rozhlas Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme