Každý člověk se líbí víc, když je obklopen nehezkými lidmi, tvrdí vědci

Míra lidské atraktivity závisí na tom, kdo se v daném okamžiku hodnocení nachází v okolí a s kým se fyzická krása a zevnějšek srovnávají, zjistili podle amerického magazínu TIME vědci z Londýnské univerzity. „Kontext je podle expertů vším,“ uvádí magazín Psychological Science.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Být krásná nemusí být drahé. Zkuste využít, co máte doma, místo nákupu v drogerii

Být krásná nemusí být drahé. Zkuste využít, co máte doma, místo nákupu v drogerii | Foto: katyandgeorge pixabay

Za své tak vzala tradiční představa, podle níž je krása „objektivně daná“ a „neměnná“. „Je to kruté a nespravedlivé, ale zároveň logické. Člověk se líbí tím víc, čím více nehezkých lidí má okolo sebe,“ píše magazín. Testovaná skupina čtyřiceti lidí v rámci výzkumu hodnotila krásu různých tváří. Měli za úkol seřadit snímky od nejkrásnějšího po nejškaredší.

Když ale psychologové náhodně doplnili skupinu o méně hezké tváře, hodnocení „krásných“ okamžitě vzrostlo. „Až do našeho výzkumu se mělo za to, že krása je víceméně neměnná kvalita. Když se dnes podíváte na snímek George Clooneye, ohodnotíte jej zhruba stejně jako včera,“ řekl magazínu TIME autor studie, doktor Nicholas Furl. „Naše studie však dokázala, že pro stanovení krásy jednotlivce je klíčová krása všech ostatních lidí v okolí,“ dodal expert.

Podle něj zjištěná fakta zásadně ovlivní práci reklamy, webdesignu a spotřebitelského chování. „A nejde jen o krásu. Lidé hodnotí podle aktuálního okolí také společenskou roli a postavení,“ dodal autor studie doktor Nicholas Furl.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme