Kolik hodin trávíme online? Slovenská aplikace lidem pomáhá odhalit závislost na internetu

Sedíte v kavárně, ve školní lavici nebo jedete autobusem a jen tak se občas mrknete na telefon. Na Facebook, Instagram nebo odepíšete někomu na chatu. Je to jenom chvilka, ale z chvilek se můžou nastřádat hodiny, aniž by si to člověk vůbec uvědomil. Na Slovensku vzniklo centrum prevence závislosti na internetu. To vydalo aplikaci, která měří čas strávený na internetu a upozorňuje tak na závislost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon (ilustrační foto)

Mobilní telefon (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Máme velké procento lidí na Slovensku, mladých lidí ve věku 15 až 40 let, kteří sami o sobě říkají, že pociťují závislost na některých aktivitách na internetu,“ vysvětlil Miroslav Drobný, prezident občanského sdružení eSlovensko. Málokdo si svou náklonost k internetu uvědomuje. Jako pomůcku proto vytvořili mobilní aplikaci, která detailně online aktivity lidí kontroluje.

„Přestože se zdá, že jde jen o měření, kolik člověk reálně tráví času v online prostředí, na druhou stranu ten čas, který trávíme online, je dostatečně zajímavé číslo, aby nám o sobě řeklo více. Někdo tam tráví denně pět, osm hodin a ještě nemusí být závislý, ale už to dost zásadně ovlivňuje jeho život,“ řekl Drobný.

Aplikace nejenom měří čas na internetu, ale také má v sobě jakousi stopku, která uživatele upozorní, že ten den už byl například na Facebooku dohromady třeba přes hodinu a měl by ubrat.

Bez wifi a mobilu. V boji se závislostí pomáhají podniky i aplikace

Číst článek

„Když víme, jak to funguje, tak si stačí odinstalovat aplikaci, která mi zabere nejvíc času. U mě je to někdy až hodinu, nějaký Instagram, dám jí pryč a ušetřím jednu hodinu denně, sedm hodin za týden, za měsíc jeden den a kousek uspořeného života. Zní to neuvěřitelně, ale je to takhle jednoduché,“ doporučil Drobný.

Nejrizikovější skupinou jsou ale ti, kteří se už do světa internetu narodili a berou ho jako úplnou samozřejmost - děti. Dětská psychiatrička Anna Kováčová se prý s případy nadměrného užívání internetu setkává ve své ordinaci denně. „Běžně přijdou třeba při agresivním chování dítěte. Přijdou s tím, že potřebují psychiatrickou pomoc, protože nad nimi už visí sociálka, protože rodiče nedokážou dostat dítě do školy. Úplně se naruší vztahy mezi rodiči, je tam nebezpečí ignorování jakékoliv autority. Stává se, že takové děti přijímáme na oddělení. Řekněme deset hodin hrají, vypne se mu elektřina nebo počítač a je agresivní.

Závislost na internetu ještě není zcela odborně definovaná, málokdo si dokáže připustit, že jeho náklonost k online aktivitám může překračovat určité meze. Hlavně mladá generace si život bez internetu nemůže představit. Jak je na tom slovenská společnost se ukáže za pár měsíců, až přijdou první výsledky analýz z aplikace sdružení eSlovensko.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme