Komise ve Stockholmu zveřejní, kdo získá Nobelovu cenu za fyziku

Několik vědců se dnes zařadí mezi velikány, jakými byli Albert Einstein, Marie Curie nebo Niels Bohr. Nobelův výbor krátce před polednem oznámí letošní laureáty v oblasti fyziky. Odhadnout, jak komise rozhodne, se každoročně pokoušejí nejen sázkaři, ale i renomované analytické společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nobelova cena (ilustrační foto)

Nobelova cena (ilustrační foto) | Foto: Kanadské vědeckotechnické muzeum CSTM

Podle analýzy společnosti Thomson Reuters, která za posledních 12 let úspěšně předpověděla 35 laureátů, by letos nejprestižnější vědecké ocenění mohlo získat několik vědců, kteří přispěli k rozvoji počítačových technologií.

Ať už jde o úspornější typ paměti, který je dnes rozšířen v řadě zařízení, nebo o nanolaser, který na své využití teprve čeká, všichni možní kandidáti přispěli k miniaturizaci počítačů, a tedy k jejich masovému rozšíření.

Mluví se také o vynálezci molekulárního sítka, což je materiál, který propouští jen molekuly určité velikosti, a dokáže tak dokonale filtrovat nečistoty z tekutin.

Držitelé Nobelovy ceny za rok 2014 | Foto: Český rozhlas

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme