Letošní laureáti ve Švédsku a Norsku převezmou Nobelovy ceny

Ve Švédsku a Norsku dnes slavnostně předají letošní Nobelovy ceny. Výbor už od roku 1901 vybírá laureáty, jejichž práce výrazně přispěla společnosti. Kromě vědeckých disciplín jako chemie, fyzika, lékařství a ekonomie se předává i cena za literaturu a mír.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běloruská spisovatelka a čerstvá držitelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová na tiskové konferenci v Minsku

Běloruská spisovatelka a čerstvá držitelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová na tiskové konferenci v Minsku | Zdroj: Reuters

„Chceme poděkovat norské Nobelově komisi za udělení této prestižní ceny. Je to ocenění pro každého Tunisana,“ prohlásil před předáním prezident Tuniské ligy pro lidská práva Abdessattar Musa, který je spoludržitelem letošní ceny za mír.

Ta se jako jediná uděluje v Norsku. Ostatní ocenění laureáti tradičně přebírají v domovině Alfréda Nobela, tedy ve Švédsku. Vítězové kromě zlaté medaile dostanou i peněžní odměnu ve výši v přepočtu 23 milionů korun.

Rozruch ještě před udílením způsobila Nobelova cena za literaturu, kterou získala běloruská spisovatelka a kritička Lukašenkova režimu Světlana Alexijevičová.

Víc než 7000 lidí se podepsalo pod petici, která žádá, aby státní televize odvysílaly přímý přenos z ceremonie. Podle serveru Newsru.com se k tomu ale nechystají.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme