Místo náplasti mobil. Vědci vyvíjejí aplikaci na odvykání kouření, pacientům pošle zprávy

Čeští vědci testují mobilní aplikaci na odvykání kouření. Má nahradit rozhovory pacientů s terapeutem. Lidí se ptá, jestli si dnes zapálili nebo radí s abstinenčními příznaky. Program vyvinuli vědci v Norsku. Tým Adama Kulhánka z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ho teď přizpůsobuje českým podmínkám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouření. Ilustrační foto.

Kouření. Ilustrační foto. | Foto: Fotobanka Pixabay

„Ptá se kuřáka na to, jestli se už rozhodl přestat kouřit. Je tam třeba věta: ‚Teď jsem docela napjatý, protože jsem si poznamenal, že dnešek je váš den, kdy přestáváte kouřit. Už jste přestal kouřit?‘ Aplikace pak nabídne možnost ano a ne,“ popisuje Adam Kulhánek z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aplikace na odvykání má nahradit rozhovory pacientů s terapeutem

Spuštěnou má aplikaci Endre. Tu původně vyvinuli vědci z Norska. Tým Kulhánka jejich verzi teď přizpůsobuje českým podmínkám.

„V zásadě jsou těžištěm otázky. Aplikace má simulovat terapeutický rozhovor, tedy rozhovor mezi kuřákem a terapeutem. I ty metody vychází skutečně z psychoterapeutického rozhovoru. Aplikace mapuje, zda si kuřák v ten daný den zakouří nebo ne,“ říká Kulhánek.

V Česku podle opakovaných průzkumů Eurobarometru kouří zhruba dva miliony lidí. Postupně jich ale ubývá. Aplikace na odvykání kouření už v Česku ke stažení jsou. Ta, kterou vyvíjí tým z kliniky adiktologie, je ale podle Adama Kulhánka jako vůbec první personalizovaná.

„V ten stejný čas by tam mohlo být rozběhnutých pět úplně jiných procesů, plnění třeba plánu odvykání, v závislosti na tom, co kuřák do aplikace zadává,“ popsal.

Aplikace se navíc snaží kuřáky i motivovat, aby si cigaretu nezapálili. Uživatelům umí zasílat maily nebo SMS zprávy. Systém zatím vědci testují v pilotní studii.

„Testujeme, zda vůbec bude schopna fungovat technicky – ve smyslu zasílání e-mailů i SMS zpráv. Zda je text srozumitelný, jednotlivé kroky navazují,“ dodává Adam Kulhánek. Volně ke stažení by podle něj aplikace měla být do pěti let.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme