Mladí vědci se až do konce března mohou hlásit o milionový grant Neuron Impuls

Do konce března se mladí čeští vědci můžou přihlásit o takzvaný Neuron Impuls. Jde o milionový grant na výzkum v šesti oborech. Loni ho získala Anna Fučíková na výzkum nanokrystalů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detail ceny Nadačního fondu Neuron

Detail ceny Nadačního fondu Neuron | Foto: Lukáš Bíba

Na střední školu se třiatřicetiletá fyzička Anna Fučíková dostala jen na podmínku. Z češtiny totiž měla při příjímacích zkouškách nula bodů, zato ale sto procent z matematiky. Porucha učení ji neodradila.

„Dalo by se říct, že si o mně mysleli, že jsem hloupá, protože jsem dyslektik, dysgrafik a dysortograf. Po páté třídě jsem se ale dostala na školu, kde už si všimli, že mi to jenom jinak myslí a naopak mi vyšli vstříc,“ vzpomíná na své studijní začátky Anna Fučíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ačkoliv to Anna Fučíková neměla na základní škole lehké, naučila se se sebou pracovat, a stala se uznávanou vědkyní

Po střední škole zamířila na pražskou Matematicko-Fyzikální fakultu, kde vystudovala obor Biofyzika a chemická fyzika.

„Původně jsem se chtěla věnovat přírodovědě, ale pak jsem se dostala do bodu, kdy jsem zjistila, že už tam pro mě není co objevovat. U fyziky je mi jasné, že ji nikdy nebudu umět tak, jak bych chtěla,“ popisuje.

V posledních letech se mladá fyzička věnuje výzkumu nanokrystalů. Během své stáže na univerzitě ve švédském Stockholmu vynalezla unikátní úpravu jejich povrchu, který má daleko nižší barevné spektrum, než je obvyklé.

Díky výzkumu Anny Fučíkové by lékaři v budoucnu mohli třeba detailněji zkoumat, v které části organismu se nachází léky a kde přesně působí. Nanokrystaly by se také mohly používat do LED svítidel.

Za svůj projekt získala třiatřicetiletá fyzička cenu Neuron Implus. Důvody, proč se odborná porota rozhodla právě pro mladou vědkyni, popisuje její předseda Jiří Chýla.

„Projekt nás přesvědčil hlavně z toho důvodu, že prostředky chtěla využít skutečně ne pro sebe, ale pro vybudování laboratoře. Bylo vidět, že má určitý cíl a za ním jde.“

Nadační fond Neuron letos udělí milionové granty v šesti kategoriích. Do 31. března se o ně mohou přihlásit vědci do čtyřiceti let.

Milionový grant na výzkum loni získala Anna Fučíková | Foto: Lukáš Bíba

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme