Mladí výzkumníci z Plzně uspěli v mezinárodní soutěži s metodou na odhalování rakoviny

Tým mladých výzkumníků z centra NTIS – Nové technologie pro informační společnost, které funguje při Západočeské univerzitě v Plzni, zabodoval v mezinárodní soutěži v americkém Bostonu. Mezi více než 2700 soutěžícími získali mladí vědci osm zlatých medailí, čímž předstihli i věhlasné univerzity jako Oxford, Stamford či Cambridge. Uznání sklidila metoda, která by měla přispět k odhalení rakoviny už v počáteční fázi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mikroskop

Mikroskop | Foto: Felixioncool

Jednadvacetiletá Anna Sosnová studuje na Fakultě aplikovaných věd v Plzni třetím rokem a v oceněném týmu patří k nejmladším. Na starost měla konzultace s lékaři a práci v laboratoři.

„Každý tady byl třeba od devíti do čtyř do odpoledne, někdy i do večera,“ přiblížila. „Každá ta procedura trvá hodinu nebo i dvě a je tedy potřeba počkat, aby se mohlo pokračovat zase další procedurou,“ doplnila.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úspěchu mladých vědců z Plzně natáčela redaktorka Martina Klímová

Společně s ní se na projektu podílelo dalších sedm studentů z Fakulty aplikovaných věd a Univerzity Karlovy.

„Bohužel neúspěšných pokusů je hodně, protože je to pořád biologie a jsou to živé organismy, takže není jistota, že se skutečně všechno povede tak, jak má, i když se postupuje podle správného postupu. Ale všechno se nám naštěstí na závěr povedlo,“ dodala Anna.

Metoda, se kterou tým uspěl, by měla odhalit rakovinu už v počáteční fázi.

Kromě ceny za nominaci do finále a za druhé místo v hlavní soutěži putují do Plzně také ceny za nejlepší model, software a aplikaci v oboru medicíny. Týmu vedenému Danielem Georgievem z NTISu patří rovněž medaile za nominace na cenu za nejlepší prezentaci, wiki a technický design. Do finálového klání se probojoval společně s meziuniverzitním týmem výzkumníků z USA a týmem z univerzity v Heidelbergu. Za sebou nechal prestižní světové univerzity, jako je Oxford (5 medailí), Stanford (4 medaile) nebo Cambridge (4 medaile).
Zdroj: ZČU

„My jsme přeprogramovali pekařské kvasinky k tomu, aby na povrchu potenciálních nádorových buněk mezi sebou komunikovaly a rozhodly se, jestli ta daná buňka je nádorová a jestli pochází například z plic nebo z konečníku,“ přiblížil šéf projektu Daniel Georgiev.

„Podle toho, jaké mají ty rakovinotvorné buňky na sobě znaky, lze vyčíst, jestli v tom pacientovi už probíhá metastáze, nebo jestli je pravděpodobná,“ doplnil.

Studenti chtějí začít metodu testovat na krevních vzorcích od pacientů a založit firmy, která ji bude rozvíjet. Pokračovat v práci chce taky Anna Sosnová.

„Určitě chci dál být součástí tohohle týmu, chtěla bych tady dokončit studium a určitě bych se tomu chtěla dál věnovat jako my všichni,“ uzavřela.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme