NASA vybrala vítěze 'velké toaletní výzvy'. Vyřešil vyměšovací problém astronautů ve vesmíru

Netradičním problémem se loni na podzim zabývali vědci, designeři i lékaři z celého světa – jak vytvořit toaletu pro astronauty ve skafandru, která by vydržela až šest dnů a byla zároveň pohodlná? Americká vesmírná agentura NASA proto vyhlásila veřejnou soutěž a ve středu i jejího vítěze. Řešení agentuře pomůže s dlouhodobějšími misemi ve vesmíru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Astronaut u mezinárodní vesmírné stanice (ilustrační foto)

Astronaut u mezinárodní vesmírné stanice (ilustrační foto) | Foto: flickr.com, NASA, CC BY-NC 2.0 | Zdroj: Flickr

Pod hravým názvem „Space poop challenge“ (což lze přeložit jako Vesmírná toaletní výzva) požádala loni na podzim NASA veřejnost o pomoc s důležitým problémem. V současnosti používají její astronauti v skafandrech pleny, což je ale řešení jenom na několik hodin.

V případě poruchy pro chystané lety například na Měsíc nebo Mars by astronauti například museli zůstat delší dobu ve skafandrech. A výměšky ve skafandru by je mohly ohrožovat na životě.

Indická raketa vynesla do vesmíru 104 satelitů najednou. Překonala rekord Ruska

Číst článek

Veřejnosti tak NASA slíbila celkem 30 tisíc dolarů (761 tisíc korun) za nejlepší nápad na přenosnou toaletu, která by dokázala pracovat bez potřeby gravitace i bez toho, aby omezovala astronauty v pohybu až šest dnů v kuse. Důkazem toho, o jak komplexní problém šlo, je i seznam vítězů prvních tří cen - ty si odnesli dva lékaři, zubař, inženýr a produktový designér.

Hlavní cenu, tedy polovinu z vypsané částky, získal lékař Thatcher Cardon. V NASA jeho řešení vybrali z celkem pěti tisíc přihlášených nápadů, jejichž hlavním kritériem měla být: cena, rychlost použití a funkčnost.

Cardon přišel se speciální přechodovou komorou šetrně napojenou na lidské zádi. Komora se dokáže odpadu v podobě například nafukovacích plenek zbavit - pošle je do vesmíru. „Nemyslel jsem, že udržování odpadu ve skafandru by bylo k něčemu dobré. Tak jsem si pokládal otázku, jak bych ho odsud mohl dostat?“ řekl Cardon pro americkou stanici NPR.

Při řešení se chirurg inspiroval málo invazivními lékařskými zásahy jako laparoskopie nebo artroskopie, které umožňují operace přes velice malé otvory. „Dokážou vyměnit chlopně srdce přes katétry v tepně. Tak se musí zvládnout i trocha stolice,“ dodal.

Druhou cenu získala trojice lidí, kteří přišli s opačným řešením. Jejich zařízení dokáže nasát výměšky a uchovat je v oddělené části skafandru.

Matěj Štýs, moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme