Návštěvníci výstavy Expo 2015 si budou moci odpočinout v české Laboratoři ticha

Přípravy na letošní výstavu Expo 2015 v Miláně vrcholí. A český pavilon se bude snažit nalákat návštěvníky třeba na Laboratoř ticha. Lidem by měla navodit atmosféru českého lesa. Na Laboratoři pracovali studenti Fakulty architektury a Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze společně s firmou FullCapacity.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Expo 2015 Miláno - vizualizace českého pavilonu

Expo 2015 Miláno - vizualizace českého pavilonu | Foto: Expo 2015

Návštěvníci v omezeném prostoru pavilonu vstoupí mezi živé rostliny, typické pro český les. Díky kamerám, počítačům, projekčním plochám a další technice se budou cítit, jako by českým lesem skutečně procházeli.

„Když vstoupíte do laboratoře, uvidíte velkoformátovou projekci, která je 11 metrů široká. Uvidíte po své levé ruce živý biotop typického českého lesa, usazený ve futuristických květnících, a uvidíte robotické rameno s kamerou. Zřejmě uvidíte i dvě místa interakce, kde můžete s celou instalací interagovat,“ popisuje Jan Rolník z firmy Full Capacity.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak bude vypadat Laboratoř ticha na výstavě Expo 2015, popisuje Jan Rolník z firmy Full Capacity

Připomíná, že živé rostliny budou přes noc fotosyntetizovat, návštěvník je tak i ucítí. „Pokud tam vstoupíte ráno, určitě ucítíte nádhernou vůni rostlin, protože biotop má celkem 12 čtverečních metrů, takže v uzavřeném prostředí to funguje i na čich,“ doplňuje Rolník.

Původní téma podle něj vzniklo mezi dvěma studenty – Davidem Sivým a Janem Tůmou, kteří studují v ateliérech Mariana Karla a Vladimíra Soukenky na fakultě architektury ČVUT. Nápad dále rozšířila elektrotechnická fakulta ČVUT společně s firmou FullCapacity.

Expo 2015 Miláno - vizualizace českého pavilonu | Foto: Expo 2015

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme