Nebe nad Manětínem je díky nízkému světelnému znečištění ideální pro pozorování hvězd

Na Manětínsku, na rozhraní Plzeňského a Karlovarského kraje, dnes astronomové a místní starostové vyhlásili oblast tmavé oblohy. Jde o místo, kde noční tmu nenarušuje světlo lidských sídel, a kde jsou proto ideální podmínky pro pozorování hvězd. V Česku už existují dvě oblasti tmavé oblohy – v Beskydech a Jizerských horách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Amatérská astronomka si připravuje dalekohled k pozorování noční oblohy nedaleko Manětína

Amatérská astronomka si připravuje dalekohled k pozorování noční oblohy nedaleko Manětína | Zdroj: ČTK

Na vyhlášení manětínské temné zóny, která se rozkládá na skoro 350 kilometrech čtverečních, se dohodlo 10 obcí a pět další institucí. Nechtějí jen chránit noční oblohu, ale také přilákat turisty.

„Pokud je jasno, tak je vidět klenoucí se Mléčná dráha, je tam vidět na 2000 hvězd. Když srovnáme, jak to tak může být normálně, tak ve vesnických oblastech vidíme třeba 1500 hvězd, ve městech vidíme stovky hvězd a ve velkoměstech vidíme jenom desítky hvězd,“ přibližuje jeden z iniciátorů projektu, Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyhlášení Manětínské oblasti tmavé oblohy mluvil jeden z iniciátorů projektu, Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd

Už vyhlášené oblasti tmavé oblohy leží v hraničních horách. Manětín se nachází uprostřed západních Čech, přesto jsou tam podmínky srovnatelné. Astronomové sbírali data po několik let.

„Tma je tam skutečně relativně dobrá. Úplnou tmu už nad Českou republikou nenajdeme a nenajdeme ji vlastně ani v Evropě, všude je noční prostředí nějakým způsobem poškozené,“ vysvětluje Suchan.

Výhodou Manětínska je nízká hustota zalidnění, která se pohybuje asi na desetině českého průměru. Díky tomu je tam málo lidských sídel a tedy i venkovního osvětlení.

Vyhlášení oblasti tmavé oblohy nepřinese místním žádná výraznější omezení, nesmí ale dojít ke zvýšení takzvaného světelného znečištění. Součástí memoranda, které podepsala desítka obcí a pět institucí, jsou i pravidla pro správné venkovní osvětlování.

„Obce, které přistoupí k výměně venkovního osvětlení, by se těmito doporučeními měly řídit. To je docela naděje do budoucna, protože samozřejmě ve spoustě obcí je ještě mnoho desítek let staré osvětlení,“ připomíná Suchan.


Zvětšit mapu

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme