Neurofyziolog František Vyskočil dostal medaili za popularizaci vědy

Učená společnost České republiky ocenila neurofyziologa Františka Vyskočila. Za popularizaci vědy dostal medaili, kterou společnost uděluje jednou ročně. 74letý vědec pracuje ve Fyziologickém ústavu Akademie věd. O nervovou soustavu se začal zajímat i kvůli tomu, že rád hraje na housle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Natáčení pořadu Laboratoř na 3. října 2015 - neurofyziolog František Vyskočil

Natáčení pořadu Laboratoř na 3. října 2015 - neurofyziolog František Vyskočil | Foto: Marián Vojtek

„Vždycky jsem si zakládal na tom, že mám šikovné ruce. Třeba v mládí jsem u svých příbuzných operoval slepice, které se najedly něčeho nepěkného,“ vzpomíná Vyskočil.

„Váhal jsem, jestli tuto zděděnou šikovnost využít jako lékař, anebo jít na přírodovědeckou fakultu. A ta dostala přednost, protože jsem v podstatě člověk, který by nechtěl nikomu ublížit,“ vysvětluje Vyskočil.

Od ukončení studií pracoval František Vyskočil ve Fyziologickém ústavu Akademie věd. Během normalizace mu komunistický režim zakázal jezdit na stáže do západních zemí. I proto začal spolupracovat s ruskými vědci a odjel na půl roku do laboratoří v Petrohradě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Neurofyziolog František Vyskočil dostal medaili Učené společnosti České republiky za popularizaci vědy

„Udělali jsme pár velmi dobrých pokusů. Dokonce jsme dostali společnou cenu akademií Ruska a Československé republiky. A od té doby udržuji kontakty především s Kazaní. Padli jsme si do noty a nikdy jsem toho nelitoval, protože dobří lidé jsou jak na Západě, tak na Východě,“ upozorňuje.

Během své vědecké kariéry přišel Vyskočil například na to, proč lidem adrenalin pomáhá rychleji reagovat. Medaili Učené společnosti si ale vysloužil především za dlouhodobou a intenzivní popularizaci vědy.

„On je naprosto, možná i víc než Jiří Grygar, popularizující vědu, ale právě takovou, která není ta nebeská sféra, která lidi nejvíc přitahuje, ale on velice vykládá o strukturách lidských orgánů, nemocí, rostlin a všeho,“ přibližuje předseda společnosti Jiří Bičák.

O vědě mluví František Vyskočil i v Českém rozhlase, konkrétně v pořadu Laboratoř, který každou sobotu vysílá stanice Český rozhlas Plus.

Ceny i pro studenty

Medaili Učené společnosti dnes získal také imunolog Ivan Lefkovits, který pracuje v Basileji. Společnost předala rovněž několik svých cen, například devíti středoškolákům. Za odbornou práci o nádorových onemocněních hlavy a krku ji dostal také Marek Feith ze Střední průmyslové školy chemické v Brně.

„Moje práce se zabývala analýzou markerů, což jsou molekuly, podle kterých by se dalo lépe predikovat a monitorovat onemocnění v reálném čase během léčby u každého pacienta. Takže by se vlastně mohla personalizovat léčba a říct třeba, jestli pacient potřebuje chemoterapii, radioterapii, agresivní léčbu, nebo naopak mírnější,“ vysvětluje.

Učená společnost České republiky vznikla v roce 1994. Jejím cílem je sdružovat vědce, kteří působí v Česku i v zahraničí. Ti se potom jednou za rok schází na valném shromáždění, kde udílejí i medaile a ceny.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme