Nizozemský farmář pěstuje zeleninu, která vydrží zalévání mořskou vodou

Na světě jsou miliony hektarů půdy, kde se kvůli soli nedá nic pěstovat. V Nizozemsku se proto spojili vědci s farmářem z ostrova Texel, aby našli zeleninu, která by takové extrémně slané podmínky vydržela. A daří se to. Ke svému vlastnímu překvapení navíc zjistili, že brambory a mrkev zalévané slanou vodou jsou mnohem chutnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

brambory

brambory | Foto: stock exchange

„Vlastně tu rostliny zabíjíme. Snažíme se tak zjistit, která odrůda nejlépe odolá slaným podmínkám. Máme na poli velké množství rostlinek a zaléváme ji směsí dešťové a mořské vody v různém poměru. Některé odrůdy to vydrží a některé odumřou,“ vysvětluje 60letý farmář Marc van Rijsselberghe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nizozemský farmář pěstuje zeleninu, která vydrží zalévání mořskou vodou. Natáčel s ním Viktor Daněk

Ve spolupráci se Svobododnou univerzitou v Amsterodamu tímto způsobem vybrali několik odrůd brambor a mrkve, které extrémně slané podmínky vydrží. Ke svému velkému překvapení navíc zjistili, že chutnají mnohem lépe.

„Brambory, které jsme zkoušeli, jsou nejen slanější, ale i sladší, takže v sobě mají ohromné množství vůně a chuti. Ostatně proto si lidé brambory solí, aby zvýraznili jejich chuť. Když budete vařit naše brambory, solit je už nemusíte. Ve skutečnosti ale ve výsledku sníte méně soli než kdybyste solili běžné brambory,“ pokračuje farmář.

Zelenina z farmy Marca van Rijsselbergheho by mohla najít využití v oblastech, kde se kvůli zasolené půdě nebo nedostatku pitné vody nedají běžné plodiny pěstovat.

Například u Izraelského Aškelonu kvůli tomu odsolují mořskou vodu. Kvůli nedostatku minerálů v odsolené vodě je však nutné intenzivní chemické hnojení. Ani jedno si chudší země nemohou dovolit.

„Poslali jsme naše brambory do Pákistánu. Vybrali jsme čtyři hodně odolné odrůdy a chceme je tam pěstovat. V Pákistánu jsou tři miliony hektarů půdy, kde se kvůli soli nedá nic pěstovat. Chtějí tam proto vyzkoušet naše soli-odolné plodiny,“ uvádí Marc van Rijsselberghe.

Slané brambory a mrkev jsou sice o něco menší než ty běžné. I tak by mohly pomoci zemědělcům v suchých pobřežních oblastech světa.

Marc van Rijsselberghe i proto za své soli-odolné plodiny dostal cenu americké Agentury pro mezinárodní rozvoj spojenou s grantem.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme