Nobelovská komise ve Stockholmu udělí letošní cenu za chemii

Ve Stockholmu dnes Nobelovská komise udělí letošní cenu za chemii. Favority jsou vynálezci organických elektroluminiscenčních diod, takzvaných OLED. Technologie, kterou vymysleli už koncem 80. let v Kodaku, je dnes běžnou součástí obrazovek - od televizí až po mobily. Mimo jiné umožňuje také ohybné displeje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nobelova cena (ilustrační foto)

Nobelova cena (ilustrační foto) | Foto: Kanadské vědeckotechnické muzeum CSTM

Nobelovu cenu za chemii v roce 1959 získal i profesor Jaroslav Heyrovský za objev a vývoj polarografie. To je metoda používající měření elektrického proudu, který prochází rtuťovou kapkou a roztokem, do něhož rtuť odkapává. Tímto způsobem se dají získat informace o druhu a množství látek, které roztok obsahuje.

Pro urychlení pokusů se svým studentem, japonským vědcem Šikatou, zkonstruoval Heyrovský polarograf, který tyto hodnoty automaticky zaznamenával. Do té doby se měření musela provádět ručně a každé zabralo asi hodinu.

Držitelé Nobelovy ceny za rok 2014 | Foto: Český rozhlas

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme