Nobelovu cenu za ekonomii získal Francouz Jean Tirole

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získal francouzský ekonom Jean Tirole za analýzu tržní síly a regulace trhu. Oznámila to dnes Královská švédská akademie věd.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nobelovu cenu za ekonomii za rok 2014 získal Jean Tirole

Nobelovu cenu za ekonomii za rok 2014 získal Jean Tirole | Zdroj: ČTK

„Jean Tirole je jedním z nejvlivnějších ekonomů dnešní doby,“ shodl se výbor. Tirole pracuje na ekonomické škole v Toulouse. Zabývá se mimo jiné i mikroekonomií a teorií her.

Pilířem jeho práce je snaha objasnit, jak chápat a regulovat odvětví, kterým dominuje jen několik silných firem.

Na držitele ocenění čeká finanční odměna osm milionů švédských korun, v přepočtu asi 24 milionů korun.

Nobelova cena za ekonomii nepatří mezi původní ceny, které vynálezce dynamitu Alfred Nobel stanovil ve své závěti z roku 1895. Uděluje se až od roku 1969 a naprostou většinu nositelů ocenění tvoří ekonomové ze Spojených států.

Loni se o cenu podělili Američané Eugene Fama, Lars Peter Hansen a Robert Shiller, kteří ji dostali za empirickou analýzu cen aktiv.

Na vyznamenané kromě finanční odměny čeká i tradiční slavnostní ceremoniál, který se uskuteční v den výročí úmrtí Alfreda Nobela 10. prosince. Nobelova cena za mír se bude předávat v norském hlavním městě Oslu, ceny za lékařství, ekonomii, fyziku, chemii a literaturu ve Stockholmu.

Nobelova cena 2014 | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme