Nobelovu cenu za fyziku získali Kadžita a McDonald. Potvrdili, že neutrina mají hmotu

Nobelovu cenu za fyziku letos získali Japonec Takaaki Kadžita a kanadský vědec Arthur B. McDonald. Ocenění dostali za výzkum, kterým potvrdili, že neutrina mají hmotu. Jména dnes ve Stockholmu oznámila Královská švédská akademie věd.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nobelovu cenu za fyziku získali vědci Japonec Takaaki Kadžita a Arthur B. McDonald

Nobelovu cenu za fyziku získali vědci Japonec Takaaki Kadžita a Arthur B. McDonald | Zdroj: ČTK

Japonský fyzik Kadžita a jeho kanadský kolega McDonald nakonec porazili favorizované americké astronomy Veru Rubinovou a Kenta Forda. Ti získali nominaci za výzkum potvrzující existenci hypotetické temné hmoty.

Kadžita a McDonald pozorovali u neutrin oscilace, na jejichž základě potvrdili, že tyto částice mají hmotu. Neutrina vznikají při jaderných reakcích.

Změna pohledu na vesmír

Neutrina jsou druhými nejhojnějšími částicemi v kosmu. Vznikají při jaderných reakcích a je velmi obtížné je rozpoznat. Objev, že neutrina dokáží měnit svou identitu, považují experti za klíčový.

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získali vědci za léčbu infekčních nemocí

Číst článek

„Tento objev dokazuje, že neutrina mají hmotnost, i když velmi malou. To mění náš dosavadní pohled na vesmír, " potvrdila profesorka a členka Nobelova výboru pro fyziku Anne L´Hullierová.

Objev zatím nemá žádné konkrétní praktické využití. Podle vědců ale do budoucna přináší velké možnosti. Díky tomu, že neutrina prostupují hladce téměř jakýmkoliv prostředím, by je mohli vědci využít například pro novou formu bezdrátové komunikace.

Nobelovy ceny se udělují od roku 1901. Oceňují se zásadní objevy na poli fyziologie a lékařství, fyziky, chemie, literatury a míru. Na Nobelovu počest založila švédská centrální banka v roce 1969 ještě cenu za ekonomii.

Držitelé Nobelovy ceny za rok 2015 | Foto: Český rozhlas

mkp, Tea Veseláková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme