Norský vědec a dobrodruh Thor Heyerdahl by oslavil sto let

Norský dobrodruh, cestovatel a zakladatel experimentální archeologie Thor Heyerdahl by se dnes dožil rovných sta let. Proslavil se zejména svou expedicí Kon-Tiki, kdy na balzovém voru doplul z Jižní Ameriky do Polynésie a dokázal tak svou teorii o schopnostech předkolumbovských civilizací. Podobných projektů však Heyerdahl zorganizoval celou řadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Thor Heyerdahl

Thor Heyerdahl | Foto: Vladimír Kroc | Zdroj: Český rozhlas

Pokud zrovna Hyerdahl neplul po světových mořích, věnoval se výzkumu, a to po celém světě.

Jak popsal v někdejším rozhovoru pro Český rozhlas, cestování pro něj byl naprosto normální stav. „Cítím se doma na téhle planetě,“ řekl.

To, že nedokázal déle setrvat na jednom místě, mělo však dopad na jeho soukromý život. Celkem se ženil třikrát.

Heyerdahl za svou hlavní celoživotní motivaci považoval svůj pocit z dětství, že ho rodiče rozmazlují. Chtěl jim dokázat, že je stejně schopný jako jeho vrstevníci.

Na sklonku života pak za největší úspěch považoval to, že se mu dařilo stavět mosty a spojovat dříve izolovaná místa, lidi i národy.

Z cest si odnesl poznání, že lidé jsou si všude podobní. Jen nevědomost podle něj způsobuje pocit nadřazenosti, za což kritizoval i svůj rodný kontinent.

Poukazoval na to, že zatímco má Evropa pocit, že rozšířila civilizaci po celém světě, ve skutečnosti se do ní civilizace dostala po moři z Blízkého východu.

„A pokud civilizaci chápeme jako schopnost číst a psát, tak Evropa byla dokonce posledním civilizovaným kontinentem,“ připomněl Heyerdahl na závěr rozhovoru pro Český rozhlas.

Ten se odehrál v roce 2000 na ostrově Tenerife, kde Heyerdahl zrovna zkoumal tamní pyramidy.

Ondřej Bouda, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme