Nová naděje pro pacienty s rakovinou: bezbolestný test DNA včas odhalí nádor

Takzvaná tekutá biopsie je nadějí pro lidi bojující s rakovinou. Včas a bezbolestně ukáže dosavadní výsledky léčby. Podle lékařů je zvlášť vhodná pro pacienty s nejčastějšími typy nádorů plic, tlustého střeva a prsu. Nové vyšetření by mohlo být běžně dostupné zhruba do roka, píše deník MF DNES.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

odběr krve, krev, nemocnice, laboratoř

odběr krve, krev, nemocnice, laboratoř | Foto: Fotobanka Pixabay

Tekutá biopsie dokáže izolovat nádorovou DNA z odběru krve a dát tak lékařům podrobné informace o typu nádoru. To vše do tří až pěti dnů. Pacient se tak vyhne nepříjemnému odběru tkáně, na jehož výsledky se čeká až měsíc. Vědcům se po letech výzkumů podařilo úspěšně dokončit několik velkých studií. Například na plicní klinice ve Fakultní nemocnici v Plzni už tekutou biopsii vyzkoušeli na zhruba dvaceti pacientech.

Úspěch nové metody zaznamenali například také u léčby jedenačtyřicetileté pacientky. Její nádor na chemoterapii nereagoval. „Díky tekuté biopsii jsme včas zjistili, jaký typ rakovinných buněk v těle pacientky převládá, a mohli jsme zahájit cílenou léčbu. Poté došlo k rychlému ústupu nádoru a k vymizení obtíží,“ uvedl pro MF DNES přednosta kliniky Miloš Pešek.

Zvlášť vhodná je tato nová metoda pro pacienty s rakovinou plic, kde je právě odběr tkáně komplikovaný. Lékaři by mohli díky ní také lépe sledovat stav pacientů po operaci nebo během onkologické léčby.

Lékaři z kalifornské univerzity zveřejnili výsledky rozsáhlé studie na 15 tisících onkologických pacientech. Porovnávali spolehlivost testů z krve a tkáně. Ukázalo se, že tekutá biopsie odhalila DNA rakovinných buněk v případech, které pak potvrdily i odběry z tkáně. Některé další ale nezachytila.

Onkologové i výzkumníci po celém světě vkládají do tekuté biopsie velké naděje. Nadějné výsledky hlásí firmy, které se snaží metodu tekuté biopsie dále vyvíjet. Výzkumný ústav Genomac spolupracuje vedle uvedené plicní kliniky v Plzni také s pražskou ústřední vojenskou nemocnicí a fakultními nemocnicemi v Praze Motole nebo Hradci Králové.

Neodhalí vše

Optimistický je i přední český onkolog Luboš Petruželka. Před několika dny se vrátil z evropského onkologického kongresu ESMO v Kodani, kde byla tekutá biopsie velké téma. „Tato metoda může nahradit opakované odběry tkáně při návratu nádorového onemocnění a zbytky choroby po chirurgické léčbě,“ řekl Petruželka MF DNES.

Nadšení z nové metody nesdílí někteří patologové. Nevěří, že by v dohledné době mohla zcela nahradit klasický odběr tkáně. Tvrdí totiž, že není tak spolehlivá. „Tekutá biopsie se v současné době může uplatnit u některých nemocných s rakovinou plic. Bohužel však vyšetření z krve nezachytí až třetinu případů. Pokud by tak všichni nemocní byli vyšetřeni pouze tekutou biopsií bez odebrání vzorku tkáně, nemusela by se jim dostat potřebná cílená léčba,“ uvedl pro deník patolog Aleš Ryška.

ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme