Nová technika pomůže při urologických operacích i výuce mediků

Zobrazení 4K je termín, který znají hlavně odborníci na videa, případně ti, kteří si pořizují techniku na natáčení vlastních záběrů třeba z adrenalinových sportů. Technologie 4K ale proniká i do zdravotnictví, konkrétně na urologickou kliniku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Zde pomůže při operacích i výuce mediků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operace. Ilustrační foto

Operace. Ilustrační foto | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

4K je vysoké rozlišení přibližně 4 000 pixelů. To je mnohem větší rozlišení, než má třeba televize HDTV. Lékaři teď budou mít k dispozici endoskop s velkým rozlišením, který jim umožní důkladně se podívat do těla pacienta.

„Je to naprostá novinka. Operatér vidí velmi plasticky všechny struktury, podobně jako při robotické operaci. Zvyšuje to bezpečnost a přesnost operačního výkonu,“ říká přednosta urologické kliniky profesor Tomáš Hanuš.

Nová technika poslouží i studentům medicíny. Záběry z operace je možné promítat v přednáškovém sále, kde tak studenti uvidí, jak se operace provádí a co se při ní v těle pacienta vlastně děje.

Urologická klinika 1. lékařské fakulty, která letos slaví 40 let, dnes představí i další pomůcku pro studenty, a to simulátor močových cest, na kterém si budoucí urologové můžou vyzkoušet operace.

Kvůli nemocím močové a pohlavní soustavy skončí v nemocnicích ročně 180 tisíc pacientů, 60 tisíc mužů a 120 tisíc žen. U mužů jsou časté problémy s prostatou, ať už její zbytnění nebo rakovina, u žen to jsou nemoci ledvin.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme