O inteligenci to není. Lidský mozek rád věří předsudkům, varují britští vědci

Lidský mozek je mnohem aktivnější, když poslouchá špatné zprávy o lidech, které nemáme rádi. Při výzkumu na londýnské Univerzity College to ukázala magnetická rezonance. Na vzorku dobrovolníků tak vědci dokázali, že věřit předsudkům je zcela přirozené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidský mozek

Lidský mozek | Foto: Free Digital Photos

Kromě aktivity mozkových neuronů hrají roli i emoce.

„Není to o tom, jak jste chytří nebo vzdělaní. Popravdě mezi názory a IQ není žádná silná korelace. Je to o tom, jak se cítíte,“ upozornila Julia Galefová, ředitelka amerického Centra pro aplikovanou racionalitu.

„Pokud chceme zlepšit naši schopnost úsudku, musíme změnit způsob, jak se cítíme. Musíme se naučit, jak cítit hrdost místo studu za to, že něco nevíme nebo se v něčem mýlíme,“ dodala.

Vědci na základě své studie varují třeba před nadměrným zveřejňováním negativních zpráv o menšinových skupinách v médiích. Lidský mozek totiž podle britských výzkumů přikládá takovým zprávám mnohem větší váhu než těm dobrým. O to těžší je pak zbavovat se předsudků.

Ondřej Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme