Ocenění Česká hlava získá znalec Shakespeara, překladatel a anglista Martin Hilský

Cenu Česká hlava, která je nejvyšším vědeckým vyznamenáním v Česku, letos získá překladatel, profesor anglické literatury a odborník na dílo dramatika Williama Shakespeara Martin Hilský. Návrh na jeho ocenění schválila vláda.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Hilský

Martin Hilský | Foto: Marián Vojtek

Martina Hilského na letošní cenu Česká hlava nominovala Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace na začátku září.

„Profesor Hilský je přední anglista, překladatel a znalec Shakespearova díla. Česká obdoba Nobelovy ceny mu právem náleží. Česká republika má řadu špičkových vědců se světovým renomé a toto ocenění je způsob, jak je podpořit a zpopularizovat jejich práci,“ uvedl místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

72letý Martin Hilský vystudoval angličtinu a španělštinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Nyní na této fakultě a na stejné fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích působí jako profesor anglické literatury. V minulosti působil také na univerzitách ve Velké Británii a USA.

Profesor Hilský patří ke světově uznávaným odborníkům na dílo anglického dramatika Williama Shakespeara. Přeložil do češtiny celou jeho dramatickou tvorbu.

V roce 2001 byl za zásluhy o šíření anglické literatury v Česku jmenován čestným členem Řádu britského impéria. V roce 2011 obdržel medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a školství a Státní cenu za překladatelské dílo.

Národní cena vlády Česká hlava je nejvyšší vědecké vyznamenání v Česku. Uděluje se za mimořádné celoživotní výsledky v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. S cenou je spojena odměna jeden milion korun. Česká hlava se uděluje od roku 2002 a v minulosti ji získali například světoznámý chemik Antonín Holý nebo onkolog Pavel Klener.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme