Oči blíž u sebe, větší zakřivení horního rtu. Čínští vědci zkoumali tváře kriminálníků

Už v 19. století některé vědce vynález fotografie přiměl k domněnce, že by podle specifických rysů v obličeji bylo možné poznat, jací lidé mají vyšší sklon ke zločinnosti. Nejnovější poznatky čínských vědců naznačují, že podobné úvahy mohou být správné. Píše o tom server The Next Web.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podoby (ilustrační foto)

Podoby (ilustrační foto) | Foto: Ryan McGuire, Creative Commons CC0 1.0 Universal

Siao-lin Wu and Si Čang z Univerzity Ťiao Tchunga v Šanghaji se pokusili zjistit, jestli vykazují tváře zločinců nějaké specifické rysy. Stovky fotografií lidí s kriminální minulostí porovnali s tvářemi bezúhonných občanů a zkoumali, jestli najdou nějaké prvky, které obě skupiny od sebe odlišují, uvádí The Next Web.

K dispozici měli 1856 snímků tváří oholených mužů, přičemž z poloviny šlo o kriminálníky. Výzkumníci hledali společné prvky na 90 procentech z nich a na zbývající desetině pak ověřovali, jestli metoda funguje.

Výsledek byl působivý. Pomocí „nervové mapy“ se podařilo zločince určit s 89,5 procentní úspěšností.

Typické tváře kriminálníků (nahoře) a bezúhonných (dole) ze studie vědců z čínské Univerzity Ťiao Tchunga | Foto: Siao-lin Wu Si Čang

Typické tváře kriminálníků (nahoře) a bezúhonných (dole) ze studie vědců z čínské Univerzity Ťiao Tchunga

Kriminálníci měli v průměru o asi 23 procent větší zakřivení ohybu horního rtu a o 6 procent kratší vzdálenost mezi vnitřními koutky očí. Úhel mezi spojnicemi špičky nosu a koutků úst zločinců pak byl asi o 20 procent menší než u bezúhonných.

Mezi tvářemi kriminálníků byly také mnohem větší rozdíly než mezi obličeji bezúhonných.

Umělá inteligence by tedy v budoucnu mohla pomoci kriminalistům při určování pachatele. Výsledky výzkumu ale samozřejmě také vyvolávají otázky, jak by na dosud bezúhonné lidi zapůsobilo zjištění, že mají podobné rysy v obličeji jako zločinci. Společnost by pak na ně mohla pohlížet jako na potenciální kriminálníky.

Podobných úvah se nabízí spousta. Pokud ale k podobným výsledkům dojde i jiný průzkum, bude na ně lidstvo nejspíš muset začít hledat odpovědi.

Studii čínských vědců najdete ZDE.

dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme