Olomoučtí vědci umí s nanočásticemi stříbra odhalit padělky potravin i textilu

Olomoučtí vědci vyvinuli novou technologii, která díky nanočásticím stříbra dokáže rychle a levně odhalit napodobeniny potravin, textilu nebo kosmetiky. Na letošní mezinárodní výstavě inovací a patentů v Třinci se stala nejlepším exponátem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laboratoř

Laboratoř | Foto: www.dnyvedy.cz

„Technologie dovoluje chránit autenticitu jakýchkoli produktů, zejména těch kapalných, takže má poměrně široké uplatnění v potravinářství, kosmetice až třeba po průmysl pohonných hmot,“ vysvětlil jeden z autorů patentu Radek Zbořil.

Technologie je založená na chemickém zámku a nanostříbrném klíči. „My do systému vneseme chemický zámek, který zná jenom výrobce. Potom pomocí nanomateriálového klíče, který je založen na magnetických nanočásticích a nanočásticích stříbra, ho dokážeme velmi selektivně a jednoduše najít.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Olomoučtí vědci umí pomocí nanostříbra odhalit padělky potravin nebo kosmetiky. Jak technologie funguje, popsali Blance Mazalové

„Vhodné molekuly nebo biomolekuly jsou navíc zcela netoxické a do systému je vnášíme v koncentracích, které jsou prakticky neměřitelné jinými konkurenčními technikami,“ dodal Radek Zbořil.

Technologii, která neprodraží produkt a umožní zjistit, jestli se jedná o originál, podle něj ocení výrobci i spotřebitelé.

„Náklady nejsou nijak vysoké, jedná se o investici řádově 100 tisíc korun za přístroj, který je modifikovaný tak, aby analýzu umožňoval. Další náklady jsou potom na samotný zámek, ale to jsou jednotky procenta nákladů na výrobu,“ vysvětlil spoluautor metody Václav Ranec.

Výhodou technologie je i rychlost

Podle něj je technologie zdraví neškodná. Výhodou je i rychlost. „Když k nám přijde požadavek, ať zjistíme, jestli výrobek v nějakém distribučním skladu je autentický, tak jsme schopni tam přijet a během pár minut to zjistit,“ doplnil.

Systém chemický zámek – nanotechnologický klíč ale ještě podle Radka Zbořila neznamená absolutní konec padělků.

„Technologie je univerzálně použitelná bez dramatické optimalizace testování,“ řekl. „Největší sílu má v know how, takže se dá použít téměř okamžitě. Navíc není velkým problémem po čase změnit dvojici zámek – klíč v případě, že by se na trhu objevily jakékoli informace o tom, co by tím zámkem, který produkt chrání, mohlo být.“

Olomoučtí chemici teď systém modifikují kromě tekutin i na výrobky z pevných látek. Brzy tak ochrání třeba i dámskou kabelku. Technologie už získala i evropský patent.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme