Pacient nula se ebolou nakazil kontaktem s netopýry, tvrdí němečtí vědci

Němečtí vědci zřejmě rozluštili záhadu kolem dosud největší epidemie eboly, která si už vyžádala téměř 8 tisíc lidských životů. První člověk, který zemřel na krvácivou horečku, se podle nich nakazil kontaktem s netopýry. O výsledcích informují v odborném časopise Embo Molecular Medicine.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Netopýr druhu Carollia brevicauda - ilustrační foto

Netopýr druhu Carollia brevicauda - ilustrační foto | Foto: Diego Lizcano, CC BY 2.0

Vědci z berlínského Institutu Roberta Kocha se na čtyři týdny vydali do okolí vesnice Meliandou v Guineji v západní Africe.

Právě odsud totiž pochází dvouletý chlapec Emile Ouamouno, který je takzvaným pacientem nula - tedy prvním člověkem, který krvácivé horečce podlehl a který tak stál na počátku celé epidemie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky studie německých vědců o rozšíření eboly v Africe, přibližuje zpravodaj Pavel Polák

Odborníci za přenašeče viru často považují netopýry, kteří se v západní Africe běžně loví a jedí. Kdyby ovšem bylo jejich maso infikované, pravděpodobně by se virem nakazili nejdříve dospělí. Tentokrát ale musel tým vědců rozluštit záhadu, jak je možné, že se ebolou jako první nakazilo malé dítě.

Z výpovědí vesničanů zjistili, že si děti z vesnice Meliandou často hrály v pralese v dutině stromu, ve kterém měli netopýři hnízdo.

Protože strom ještě před příchodem vědců shořel, museli tak sbírat už jen stopy trusu a popela z půdy. Ze stop DNA, které následně vyhodnocovali, došli k závěru, že ve stromě skutečně žil netopýr, který smrtelný virus eboly na člověka přenesl.

Virem eboly se podle aktuálních statistik na západě Afriky nakazilo už více než 20 tisíc lidí. Nemoc si ve třech nejpostiženějších zemích - Libérii, Sieře Leone a Guineji - už vyžádala více než 7800 obětí.

Ebola - fáze onemocnění | Foto: Michal Jindra

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme