Po 40 letech se do Česka vrací výzkum psychedelik. LSD vystřídaly lysohlávky

Po 40 letech zákazu se do Česka vrací výzkum psychedelických drog. Psychiatři z Ústavu duševního zdraví v Klecanech u Prahy testují halucinogenní látky nejenom na zvířatech, ale i na dobrovolnících. Projdou fyzickými a psychologickými testy, úspěšní pak dostanou na hlavu čepici s elektrodami a polknou tabletku psilocybinu. Tuto drogu obsahují houby lysohlávky. Psilocybin je podobný LSD, tedy látce se kterou českoslovenští psychiatři prováděli experimenty v 50. a 60. letech minulého století.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lysohlávka česká (Psilocybe bohemica)

Lysohlávka česká (Psilocybe bohemica) | Foto: Wikimedia Commons, Gerhard Koller

„Pamatuju si, že jsem tam seděla, o něčem jsme se bavili. Říkala jsem: Já nic necítím,“ vypráví socioložka Jiřina Šiklová a pokračuje:

„Asi po hodině jsem říkala: Pane doktore, to opravdu nemá cenu, tak se mějte pěkně, třeba někdy se sejdeme a uvidíme. Podávám mu ruku a říkám: Vidíte, mám kolem ní takovou zlatou ořízku. On řekl: Tak si sedněte, paní doktorko, budeme pokračovat,“ vzpomíná Šiklová na první dobrovolný test LSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští psychiatři po desetiletích zákazů znovu testují halucinogenní drogy. Tentokrát však nejde o LSD, ale psilocybin z lysohlávek. Více Ľubomír Smatana

Přístup lékařů k tehdejšímu výzkumu byl tak trochu partyzánský. LSD zkoušeli i na lidech nemocných, na dětech, někteří dobrovolníci si odnášeli LSD domů. Drogu ale zkoumali lékaři především na sobě, i klinický psycholog Jan Srnec. „Snažil jsem se pochopit, co to je, když člověk halucinuje,“ říká.

Vědci se snažili pochopit účinek LSD, o kterém se domnívali, že pomůže léčit řadu psychických onemocnění. Ostatně s touto myšlenkou jdou do výzkumů i dnes. Jan Srnec ale připouští, že léčebný účinek u nemocných neprokázali. „Odeznělo to a vrátili se do původního stavu, zatímco u zdravých lidí a hlavně u kumštýřů to skutečně ovlivnilo i tu jejich tvorbu,“ popisuje.

Dvacet let výzkumů LSD v Československu se tedy na objev léčby s prokazatelně prospěšným účinkem ukázalo jako krátká doba. Současný výzkum psychedelických drog vedou lékaři v Ústavu duševního zdraví v Klecanech u Prahy. Vedle potkanů testují i 20 dobrovolníků.

LSD | Foto: Public domain

„Pro mě je hodně důležité zprostředkovat psychedelika pacientům. V případě psilocybinu si myslím, že jsme něčemu takovému nejblíže. Můj cíl je popsat a nějak kodifikovat a mít v lékařském doporučení, za jakých okolností je možné psilocybin používat,“ vysvětluje psychiatr Filip Tylš.

Klecany jsou jediné místo v Česku, kde lékaři psylocybin testují, v Evropě jsou podobná pracoviště pouze dvě. Výzkum zakázaných psychedelických drog se tedy znovu pomalu rozjíždí a čeští psychiatři opět patří mezi průkopníky.

Ľubomír Smatana, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme