Podle lékařů může energetický nápoj dítě i zabít. Na obalu je varování, hájí se výrobci

Kardiologové varují děti a teenagery před pitím energetických nápojů. Podle lékařů jim můžou způsobit poruchu srdečního rytmu, prudce zvýšit tlak nebo přispět k selhání ledvin. V kombinaci s alkoholem můžou dítě i zabít. Výrobci energetických drinků se hájí, že o složení včetně doporučeného dávkování informují na obalech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Limonáda (ilustr. foto)

Limonáda (ilustr. foto) | Foto: Comstock Images

Podle kardiologů pijí české děti energetické nápoje nejvíce z celé Evropy a často jim to vydrží i v dospívání.

„Účinkovalo to tak, že se mi rozbušilo srdce, měl jsem po tom takové divné stavy a točila se mi hlava. Asi mi to nějak zvýšilo, nebo snížilo tlak,“ popisuje mladý muž.

Od té doby už energetické drinky nepije, v Česku si na ně ale podle nové studie zvyklo na 40 procent dětí. Zvlášť oblíbené jsou mezi teenagery - pije je více než 80 procent z nich.

Jak předejít operacím v dospělosti? Odpověď hledají na kongresu dětští kardiologové

Číst článek

Jedním z důvodů může být reklama, která je často vidět na každém kroku. Malé děti si energetických nápojů také všimnou u rodičů a větší říkají, že jim chutnají, mají pocit větší energie a zůstanou déle vzhůru.

Zdraví dětí může podle lékařů nepříznivě ovlivnit hlavně taurin nebo guarana, tedy látky, které jsou v těchto nápojích běžně.

Kardiolog pražského IKEMu Jan Pirk ale energetické nápoje nedoporučuje ani dospělým.

„Vyzkoušel jsem to při dlouhých závodech, nebylo mi z toho moc dobře a měl jsem pak průjem. Takže si myslím, že i při vytrvalostních závodech je nejlepší třeba banán nebo rozinky nebo něco přírodního,“ myslí si.

Respektujeme předpisy, reagují výrobci

Někteří výrobci však upozorňují, že jejich energetické nápoje obsahují jen přírodní suroviny. Hájí se také tím, že o složení svých výrobků včetně doporučeného dávkování informují na obalech.

Podle Svazu výrobců nealkoholických nápojů renomovaní výrobci respektují evropské předpisy.

„V blízkosti názvu nápoje musejí být uvedena slova: S vysokým obsahem kofeinu, není vhodné pro děti a těhotné nebo kojící ženy. Za těmito slovy v závorce musí být údaj o obsahu kofeinu vyjádřený v miligramech na sto mililitrů,“ vysvětluje Zdeněk Huml.

Podle Svazu také energetické nápoje rozšiřují výběr na trhu a vhodně obohacují pitný režim.

Lenka Jansová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme