Podzim je nejvhodnější k očkování proti chřipce. Vakcínu využije každoročně asi půl milionu Čechů

Nadchází nejvhodnější doba na očkování proti chřipce. Každý rok si nechá vakcínu píchnout zhruba půl milionu Čechů. Nemocným a starým lidem, pro které by chřipka mohla znamenat vážné komplikace, platí očkování zdravotní pojišťovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování (ilustrační foto)

Očkování (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Kdo se chce nechat očkovat, měl by se obrátit na svého lékaře. Odborník pak posoudí, jestli pacient spadá do rizikové skupiny, nebo jestli si bude muset očkování zaplatit. Cena je okolo 300 korun.

„Některé pojišťovny nabízejí i pro osoby, které jsou mimo rizikové skupiny stanovené vyhláškou, jako jeden ze svých bonusů. Může samozřejmě také přispět zaměstnavatel,“ říká Martina Havlíčková z Národní Referenční laboratoře pro chřipku.

Očkování se provádí jednou dávkou. Po roce je ale potřeba pacienta přeočkovat. Ne vždy musí vakcína zabrat a reakce na ni můžou mít podobné projevy jako chřipka.

Proti chřipce se dá očkovat i na počátku nebo v průběhu chřipkové epidemie, lidé ale musejí počítat s tím, že ochrana vůči onemocnění nastoupí zhruba za deset až čtrnáct dní. Tak dlouho totiž trvá vytvoření protilátek.

Jaká léčba pomáhá při chřipce?

Chřipka je riziková především pro starší osoby, případně lidi s chronickým onemocněním. V ojedinělých případech může vést k úmrtí i u zdravého dospělého člověka nebo dítěte.

„Chřipka může mít závažné komplikace a to je i důvod, proč pokud onemocním chřipkou, měl bych se jít takzvaně vyležet, tedy dodržovat klid, aby byla možnost uzdravení,“ doporučil před časem vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl.

Lékaři homeopatii při léčbě chřipky nezatracují, nedoporučují ale používat jen tuto metodu

Číst článek

Některým lidem prý v boji proti chřipce pomáhají homeopatika. Odpůrci naopak tvrdí, že výsledky této léčebné metody nejsou vědecky doložené. Lékařka Renáta Chmelíková z Prahy 4 nedávno uvedla, že homeopatické léky nepotlačují bolest nebo horečku, ale snaží se pomoci tělu, aby si s problémy poradilo samo.

Praktický lékař Jan Jelínek homeopatii při léčbě chřipky nezatracuje, ale ani ji nepovažuje za všemocnou spásu.

„Nemělo by se sklouznout k tomu, aby někdo léčil pouze a výhradně homeopatiky s tím, že to je nejlepší způsob. Je to jeden z nástrojů, kterými lze ovlivňovat lidské zdraví. Pokud někdo homeopatii zařadí do léčby chřipky a je to pacientům prospěšné, tak je to výborné. Ale neměl by se omezovat jen na homeopatii,“ uvedl již dříve Jelínek.

Ať už člověk zvolí jakýkoli způsob, důležité je podle lékařů chřipku nepodcenit, protože se často vrací a může pak způsobit třeba zápal plic.

Chřipka - jak chránit sebe i své okolí | Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Martin Karlík, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme