Práci nového oddělení Biologického centra AV v Budějovicích ohrožuje nedostatek peněz

Práci osmi světových vědeckých kapacit v České republice zastavil nedostatek peněz. Ministerstvo školství totiž nedodalo slíbené finance na vědecký výzkum. Problém se týká také Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích. Na provoz nového oddělení mu chybí šedesát miliónů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klasické chemické sklo doc. Vítězslav Zima ve své laboratoři stále používá

Klasické chemické sklo doc. Vítězslav Zima ve své laboratoři stále používá | Foto: Jana Davidová-Kracíková

U Biologického centra V Českých Budějovicích bylo rušno. Příjezdem stěhovacího auta plného laboratorních přístrojů, rostlin i nábytku začala éra jeho nového oddělení biofyziky a biochemie rostlin.

„Snažíme se pochopit, jak rostliny mohou přežít v půdách s vysokým obsahem kovu. Anebo naopak, jak dodávat do půdy kovy, které rostliny potřebují pro svůj růst,“ popisuje šéf nového oddělení, špičkový německý vědec Hendrik Küpper.

Přehrát

00:00 / 00:00

Biologické centrum Akademie věd v Českých Budějovicích se potýká s nedostatkem peněz. Podrobnosti natáčela redaktorka Jitka Cibulová-Vokatá

Zatímco vysvětluje podstatu svého výzkumu, ředitel Ústavu molekulární biologie rostlin Biologického centra AV Josef Špak má hlavu plnou starostí. Na provoz nového oddělení totiž nedostane slíbených 60 milionů korun od ministerstva školství.

„Dostali jsme informaci, že projekt úspěšně prošel všemi fázemi hodnocení na konci dubna. Vypadalo to tak, že projekt bude realizován. V té době byl už profesor Küpper ve fázi stěhování. Pak jsme 14. května dostali informaci, že celá soutěž byla zrušena,“ vysvětluje situaci.

Vyhlášení nové soutěže

Současné vedení ministerstva školství vinu odmítá. „Je to v podstatě špatná finanční práce ministerstva v průběhu let 2012 a 2013. Nebyly identifikovány úspory na projektech včas. A tyto peníze nebyly včas proměněny v nové výzvy a nedostaly se tak včas do terénu,“ vysvětluje náměstkyně ministra Petra Bartáková.

Náklady na práci hodnotitelů projektů se vyšplhaly na necelé 4 miliony korun. Podle zjištěných informací zodpovědnost za finanční ztráty ani psychickou újmu vědců zatím nikdo neponese.

Ministerstvo školství chce situaci napravit. Řešení vidí ve vyhlášení nové soutěže. Ředitel Ústavu molekulární biologie rostlin Josef Špak ale tak optimistický není.

„První prostředky, které by mohly přijít, pokud samozřejmě profesor Küpper uspěje, protože to není jisté, se dají očekávat začátkem ledna v roce 2016.“

Hendrik Küpper chce přes všechny problémy pracovat v Biologickém centru i nadále. Na svůj výzkum se bude snažit získat peníze z jiných grantů. Jestliže se mu to nepovede, zrušení oddělení bude stát další sta tisíce korun.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme