Prestižní cenu pro nejlepšího mladého vědce v Evropě získal český student

Nejlepší mladý vědec v Evropě je z České republiky. Prestižní ocenění získal Luboš Vozdecký z Gymnázia ve Vyškově. Převzal ho od Evropské komise ve Varšavě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum (ilustr. foto)

Výzkum (ilustr. foto) | Foto: Stockbyte

Vozdecký uspěl se svou prací o různých aspektech valivých pohybů.

„Každé těleso, které se nějak valí, je zpomalováno – třeba u auta pneumatiky. Protože teorie, které jsou teď akceptovány, nejsou podložené žádnými experimenty, tak součástí mé práce bylo ověřit, zdali jsou pravdivé, nebo nejsou,“ popsal Vozdecký v rozhovoru pro Český rozhlas.

Přehrát

00:00 / 00:00

O své vědecké práci a o ocenění, které za ni získal, mluvil student Luboš Vozdecký s moderátorem Vladimírem Krocem

Podle poroty devatenáctiletý student vyvrátil řadu dosud tradovaných skutečností. „Ten původ valivého odporu je trošku jiný, než se myslelo,“ poznamenal autor práce.

I když jeho práce bezprostřední praktické využití nemá, podle Vozdeckého má poznání smysl.

„Když o tom valivém odporu budeme vědět víc, budeme vědět, jaký je jeho původ, tak potom budeme moci vyrábět materiály, které mají ten valivý odpor prostě menší,“ nastínil student.

Ten uspěl v konkurenci mladých vědců z 36 zemí. Podle Vozdeckého to měla porota těžké – když si procházel práce svých konkurentů, všechny se mu líbily.

Sám přičítá svůj úspěch tomu, že jádro jeho práce spočívalo v experimentu. „Naměřil jsem hodně experimentálních dat,“ uvedl Vozdecký.

Jako odměnu za vítězství ve své kategorii získal 7000 eur, v přepočtu tedy kolem 200 tisíc korun.

Soutěž pro nejlepší mladé vědce v Evropě je otevřená lidem od 14 do 20 let. Někteří z vítězů minulých ročníků už ve vědě patří k celosvětové špičce.

Ondřej Houska, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme