Při léčbě Alzheimerovy choroby by mohly pomoci houby boverie, zjistili vědci

Jihočeští vědci loví do zvláštních pastí houby, které by mohly zastavit Alzheimerovu chorobu. Lékařská fakulta ve Vídni účinky látek získaných z těchto mikroorganismů začala už letos zkoumat na laboratorních myších. Výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci (ilustrační foto)

důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Zlepšení paměti, zlepšení neurologických pochodů a třeba i intelektu a i zpomalení některých gerontologických onemocnění, například poruch, které mohou nějak souviset s Alzheimerovou chorobou.“

Tak popisuje účinky hub, které kdysi Číňané používali jako přírodní léčivo, mikrobiolog Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích Michal Šmoranz.

Přehrát

00:00 / 00:00

O houbách, které by mohly pomoci při léčbě Alzheimerovy choroby, mluví mikrobiolog Biologického centra AV v Českých Budějovicích Michal Šmoranz

Zvláštní organismy boverie rostly na bourci morušovém a pacienti je v rámci léčby museli sníst. Tyto houby zaujaly i jihočeské vědce. Původně je začali studovat jako potenciální zdroje látek proti škůdcům. A s tím souvisí také zvláštní způsob jejich získávání.

„Houbu vlastně lovíte na to, co má ráda. Vezmete hmyz, který by měl být škůdcem a tím, co chcete eliminovat. Ten využíváte jako jakousi vábničku na houbu, která ten hmyz zabije a pak ji z něj můžete izolovat,“ vysvětluje Šmoranz.

Úspěšný lovec těchto hub ale ještě zdaleka nemá vyhráno. Jestli získaný úlovek obsahuje žádané látky, závisí na velkém množství dalších faktorů.

„To, že nějaká bude mít ten efekt a nějaká ho mít nebude, může být dáno tím, jakým způsobem je vypěstována v laboratoři, odkud pochází, může to být dáno i tím, jestli bezprostředně před otestováním byla vystavena nějaké konkrétní látce. Je to z velké části hledání jehly v kupce sena,“ říká mikrobiolog.

Alzheimerova nemoc je nevyléčitelné onemocnění mozku, jehož průběh se dá pouze zpomalit včasným nasazením léků. V Česku jím trpí na 140 tisíc lidí. Experti odhadují, že demence způsobená právě Alzheimerovou chorobou trápí po celém světě na 38 milionů lidí a do roku 2050 se může toto číslo až ztrojnásobit.

Boverie produkují spoustu látek, které nevyužívají. Vědci ale zjistili, že pro člověka by mohly mít neskutečnou cenu. Potvrdily to i testy, které v letošním roce provedli odborníci Lékařské fakulty Vídeňské univerzity. Výsledky jsou fascinující.

„V případě látek, které testujeme, předpokládáme, že kromě stimulace by se měl objevit i efekt obrany před degenerací, kdy buňky odumírají, zkracují se a přerušují axony – komunikační chapadla, která nervové buňky mezi sebou mají. Tím by se zastavoval degenerační efekt, který Alzheimerova choroba na buňky má,“ tvrdí mikrobiolog Šmoranz.

Vědci jsou ve svém bádání zmíněných hub teprve na začátku. Je zapotřebí provést ještě mnoho dalších testů. Mikrobiologové doufají, že se v budoucnu najde farmaceutická firma, která by vývoj léku dotáhla do úspěšného konce.

Jitka Cibulová Vokatá, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme