Při operaci rakoviny prsu lékaři otestovali magnetickou látku. Je šetrnější

Lékaři z Masarykova onkologického ústavu v Brně otestovali jako první v Česku nový postup při operaci rakoviny prsu. Místo radioaktivní látky, která se používá v současnosti, ale použili látku magnetickou. Postup má být šetrnější jak ke zdraví pacientek, tak i zdravotníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakovina prsu

Rakovina prsu | Foto: Fotobanka Profimedia

Nový postup podle ředitele Masarykova onkologického ústavu v Brně Jana Žaloudíka průběh operace rakoviny prsu nemění.

„Nám jde o zachycení takzvané strážní neboli sentinelové uzliny, která je poté rozhodující pro další postup. Pokud je postižená, tak jsou odstraňovány všechny další uzliny ve spádové oblasti v podpaží. A pokud postižená není, je část pacientek naopak ušetřena této operace,“ popsal Jan Žaloudík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle ředitele Masarykova onkologického ústavu v Brně Jana Žaloudíka je nová metoda ochranou také pro zdravotníky

„Je to věc, která se třeba už 20 let používá na bázi izotopové metody, kdy pomocí aplikace izotopů, tedy radioaktivity, se daří uzlinu znázornit. Teď jsme ozkoušeli na 20 pacientkách ve spolupráci s výrobcem od ledna principiálně nový postup, který byl vyhodnocen v zahraničí teprve v závěru loňského roku,“ doplnil Žaloudík.

Tento postup vychází z nanotechnologie krystalů železa, které se jako mikrokrystalky aplikují a které je možno zachytit magneticky. Odpadá tedy radioaktivita a celý postup může být proveden přímo chirurgem bez nutné součinnosti s nukleární medicínou a bez složitosti, kterou dosavadní postup vyžadoval.

Tento postup se dá podle Žaloudíka využít u většiny pacientek. „Celkově máme sedm tisíc nádorů prsu ročně, ve screeningu je až 80 procent zachyceno v prvních stádiích. V běžné populaci kolem 30 procent je to v prvních stádiích. U všech žen je indikované hledání sentinelové uzliny, tam to potenciálně připadá v úvahu,“ vysvětlil.

Nová metoda nijak neruší dosavadní izotopový postup. Zejména chirurgická oddělení, která nejsou správně vybavena, v nemocnicích, kde není nukleární medicína, která by to složitě organizovala, by ale tento postup mohla používat.

Metoda je šetrnější k pacientům i personálu

„Omezujeme radioaktivitu tak jako u laboratorních metod. Je snaha přejít na jiné způsoby, které nevyžadují komplikovanější způsob práce s ozařovači. V tomto případě není tak důležitá ochrana pacientů, protože dávky jsou skutečně velmi nízké, takže to pacienta, který má ještě další rentgenová vyšetření, nezatíží,“ řekl ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně.

Podle Žaloudíka jde v tomto případě hlavně o ochranu personálu, který dělá několik stovek operací ročně a i malé dávky jsou významné.

Nová metoda zatím není proplácena zdravotními pojišťovnami.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme