Proč mají padouši ve filmech britský přízvuk? Působí inteligentněji, tvrdí vědkyně

Stačí krátký pohled na upravený zevnějšek, promyšlené způsoby a několik vět s melodií jako z obědu u královny, a divák ví, že má před sebou filmového záporáka. Ať už jde o krvelačného Hannibala z Mlčení jehňátek, Ra's al Ghula z filmu Batman začíná nebo animovaného Scara z Lvího krále. Všechny je spojuje podobný přízvuk - britský. A podle lingvistky Chi Luuové mají filmaři pro jeho použití velice dobrý důvod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ben Kingsley hraje v reklamě typického padoucha s britským přízvukem

Ben Kingsley hraje v reklamě typického padoucha s britským přízvukem | Foto: Jaguar, reprofoto Youtube

Postava padoucha s uhlazenou řečí a způsoby je tak častá, že si z ní v roce 2014 vystřelila i britská automobilka Jaguár. V její reklamě se střídají oblíbení představitelé záporných postav Ben Kingsley, Tom Hiddleston a Mark Strong. A vysvětlují, že jako britští padouši jsou vždy krok napřed.

Něco by na tom mohlo být. Ze studií, jimiž se Luuová zabývala, skutečně plyne, že si lidé spojují spisovnou britskou angličtinu a příslušný přízvuk s jistými vlastnostmi.

„Lidé, kteří mluví přízvukem známým jako Královnina angličtina nebo Angličtina BBC, jsou často ostatními vnímaní jako víc vzdělaní, inteligentní, kompetentní, fyzicky atraktivní a obecně z vyšší socioekonomické skupiny,“ vysvětluje lingvistka ve svém článku pro odborný portál JSTOR.

'Jak je možné nemilovat Čechy?' Poláci propadli absurdnímu humoru seriálu Kosmo

Číst článek

To vše má ale odvrácenou stránku. Výzkumy rovněž ukazují, že k uživatelům „královské angličtiny“ se také váže nižší důvěryhodnost, přívětivost, upřímnost a přátelskost než k lidem, kteří ji nemluví. „Zní to jako dobrý základ pro padoucha,“ říká Luuová.

Podle vědkyně se ale očekávání a předsudky, které se vážou k přízvukům, přenášejí i do života. „Mnozí z nás věří - často bez toho, abychom si to uvědomovali -, že dokážeme předpokládat společenské a osobnostní rysy člověka jednoduše na základě přízvuku, který má,“ vysvětluje.

Dodává, že podobné předsudky potvrdily například studie, v nichž univerzitní profesor přednesl stejnou přednášku skupinám studentům se spisovným britským přízvukem a s regionálním přízvukem. Studenti první skupiny hodnotili jeho lekci i inteligenci výše než studenti ve druhém případě.

moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme