Prohlídka ambulance i ukázka elektrošoků. Světový den duševního zdraví slaví i v Bohnicích

Jestli máte nedůvěru k elektrošokům, přijďte se na metodu podívat, zve psychiatrická nemocnice v pražských Bohnicích. Na oddělení 22 je lékaři v pondělí zájemcům předvedou. Komentovaná prohlídka ambulance je součástí dne otevřených dveří, kterým si v Bohnicích připomínají Světový den duševního zdraví. Podle zdravotnických statistik je to zapotřebí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psychiatrická léčebna Bohnice

Psychiatrická léčebna Bohnice | Foto: Tomáš Adamec

Léčebna v Bohnicích si ode dne otevřených dveří slibuje i popularizaci psychiatrie. Například právě elektrošoky nemají dobrou pověst, a to i díky filmu Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem. Při léčbě některých nemocí je to ale běžná metoda.

„Ona se udržela, protože je nesmírně efektivní, nesmírně účinná. Překračuje svou účinností medikamenty. Psychofarmaka jsou účinná v rozmezí mezi 70, 80 procenty. Elektrokonvulzivní terapie dosahuje účinnosti až 95 procent v některých případech, ale striktně indikovaná,“ vysvětlila nedávno Klára Látalová z psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na pondělí připadá Světový den duševního zdraví. Oslaví ho i psychiatrická nemocnice v Bohnicích, a to i ukázkou elektrošoků, zjistil Ľubomír Smatana

Světový den duševního zdraví tak má obor přiblížit běžným lidem.

„Ne že by ta psychiatrie pořád neměla určitý punc něčeho nepatřičného, ale už je tam přece jenom větší propustnost pro populaci,“ zhodnotil vývoj vnímání psychiatr Radkin Honzák.

Statistiky duševního zdraví nevypadají na první pohled příliš optimisticky. Za uplynulých dvacet let stoupl počet pacientů s neurózami více než dvojnásobně. Nemocných s depresemi a mániemi je dokonce trojnásobně víc.

Do práce bychom neměli chodit před desátou, tvrdí vědci. Vyvolává to stres a únavu

Číst článek

„Jestli depresí přibývá... Je také otázka, zda ty lehčí jsou lépe vychytané a lidé jsou ochotní si je víc přiznat, než byli předtím,“ upozornil Radkin Honzák.

Světový den duševního zdraví také připomíná, že řadu lehčích psychických problémů je zbytečné řešit léky. Lepší je vyrazit do přírody, za kulturou nebo se sejít s přáteli, tedy věnovat čas osobní pohodě.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme