Protilátky zpomalily rakovinu v konečném stadiu

Vědcům se poprvé podařilo zasáhnout do pokročilé metastázující rakoviny pomocí protilátek. Pozoruhodné je, že protilátky nebyly namířeny proti nádorově změněným, ale zcela zdravým buňkám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laboratorní potkan

Laboratorní potkan | Foto: National Cancer Institute, Janet Stephens

Myši ve finálních stadiích rakoviny dostaly dávky protilátek, které se navazují pouze na receptor PECAM-1 (platelet endothelial cell adhesion molecule 1) na povrchu zdravých epiteliálních buněk. Tyto buňky najdeme ve výstelce krevních cév a na povrchu různých orgánů. To, že receptor zdravých buněk hraje tak důležitou roli v kontrole pokročilých metastáz, je nečekané a odporuje to přirozené intuici, říká vedoucí výzkumu Robert Debs z California Pacific Medical Center Research Institute v San Francisku.

Zablokování tohoto receptoru pomocí protilátek však u pokusných myší zastavilo další růst nádorů a některé z nich se dokonce zmenšily. Svůj růst zastavily také metastázy melanomů, nádorů mléčných žláz, plic a střev. Dávky protilátek navíc zastavily ubývání na váze, svalovou atrofii a únavu, která provází finální stádia zhoubných nádorových onemocnění. Mechanismus působení protilátek namířených proti zdravé tkání vědci intenzivně zkoumají. Zatím zjistili, že v časných stádiích rakoviny, kdy jsou nádory méně agresivní, protilátky neúčinkují. Naznačuje to, že zasahují pouze do procesů, které nastávají až u rakoviny ve finálním stádiu. Dobrá zpráva však je, že protilátky zřejmě působí nezávisle na typu nádorů.

Zdroj: New Scientist, PNAS

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme