Rybí maso může zmírnit dopady kadmia na lidské zdraví, zjistili vědci

Maso z ryb může zmírnit dopady kadmia na lidský organismus. Objev přinesli vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šumavský pstruh obecný, druh, který vykazuje migrace dlouhé i několik kilometrů

Šumavský pstruh obecný, druh, který vykazuje migrace dlouhé i několik kilometrů | Foto: Milan Hladík

Vědci z Jihočeské university zkoumali reakci lidských jaterních buněk na jedovaté kadmium. Buňky vystavili účinkům kyselin, které jsou zastoupeny v rybím mase, a také účinkům kadmia.

„Zjistili jsme, že při vyšších hodnotách kadmia je větší přežití buněk, které jsme preinkubovali s mastnými kyselinami, než u těch bez nich,“ uvedla vedoucí výzkumu Pavla Linhartová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možných účincích kyselin z rybího masa na odolnost organismu proti otravě kadmiem natáčel redaktor Dalibor Zíta

Výsledky u buněk s kyselinami z rybího masa byl prý o 20 až 25 procent lepší.

Tvrdit obecně, že jezení rybího masa chrání proti otravě těžkými kovy, jako je kadmium, je však podle Linhartové v tuto chvíli ještě předčasné. „Úplně říct to teď nemůžu, protože jsou to opravdu prvotní výsledky, je to teprve v začátcích,“ podotkla Linhartová.

Kadmium je těžký kov klasifikovaný jako látka, která může způsobovat rakovinu. Jeho sloučeniny mají toxické účinky na ledviny či játra a jsou považovány za neurotoxické látky.

Trochu paradoxní k výše zmíněným výsledkům je, že se kadmium do lidského těla dostává často právě skrze maso z ryb – těch, které žily v zamořených, průmyslem znečištěných vodách.

Celosvětově se nejvíce kadmia dostane do životního prostředí díky fosforečným hnojivům, ale látka se využívá i v dalších oblastech.

S dopady kadmia se už déle než půl století potýká například Japonsko. U jeho obyvatel byl obsah látky v krvi a tkáních dokonce nejvyšší na světě.

Na vině je pravděpodobně blízkost průmyslových a sídelních zón v zemi, hojný výskyt kovů v půdě či vysoký stupeň průmyslového rozvoje.

Lidem v České republice by podle Pavly Linhartové otrava kadmiem z ryb hrozit neměla. „To byste museli vylovit kapra, který žije v opravdu zamořených oblastech, které už se u nás nevyskytují, a musel by mít tak 10 nebo 8 let – opravdu stará ryba by to musela být,“ poznamenala Linhartová.

ČRo, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme