Semafory v chodníku. Světla varují lidi zakoukané do displeje telefonu

Někdy se jim říká s nadsázkou 'city zombies'. Chodí s hlavou skloněnou k mobilnímu telefonu, píšou si s přáteli nebo hrají oblíbenou hru a ani si nevšimnou červeného světla na přechodu. V Nizozemsku proto začali zkoušet chodníkové semafory. Ve městě Bodegraven instalovali novinku, která lidem zahleděným do telefonu ukazuje, jestli je na semaforu červená nebo zelená.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Semafory zabudované v chodníku. Novinka má varovat lidi zahleděné do telefonu

Semafory zabudované v chodníku. Novinka má varovat lidi zahleděné do telefonu | Foto: HIG

Vedle normálního semaforu pro chodce je v chodníku ještě zabudovaný pruh diodových světel, která rovněž mění barvu z červené na zelenou. Za novinkou ve dvacetitisícovém nizozemském městě Bodegraven stojí firma HIG, která vyrábí dopravní signalizační systémy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Semafory zabudované v chodníku. Novinka má varovat lidi zahleděné do telefonu. Téma pro Pavla Nováka, komentuje dopravní expert Robert Šťastný

Bodegraven chce pomocí nové světelné signalizace zlepšit bezpečnost. Opatření cílí především na mladé lidi, kteří chodí zahledění do mobilních telefonů.

Podle radních nizozemského města se trend používání moderních technologií nedá zastavit, naopak je tedy třeba předvídat a připravit se na to.

Nizozemská organizace pro bezpečnost silničního provozu VVN, podobná jako český BESIP, krok radnice ale kritizovala. Instalaci chodníkových semaforů považuje za podporu špatného chování chodců v dopravě.

Proletět se v dronu? Bezpilotní letouny začnou v Dubaji přepravovat cestující

Číst článek

„Riziko je v tom, že lidé si zvyknou, že pokud nebliká nic na zemi, tak jsem v bezpečí. To samozřejmě nebude pravda, protože většina přechodů nebude takto blikat. Pokud na to začnou spoléhat, bude je to ještě více ohrožovat. Tak jako si řidič auta nemůže psát SMSku, tak ani chodec při přecházení silnice si nemůže psát SMSku,“ doplňuje dopravní expert Robert Šťastný.

V Bodegravenu ale nejsou první, kdo umisťuje výstražná světla do chodníku. V německém Kolíně nad Rýnem nebo Augsburgu už rok zkoušejí u několika přechodů přes tram trať červené výstražné diody.

„Myslím, že je to velmi dobrá myšlenka. Když mám v uších sluchátka, tak není snadné přijíždějící tramvaj slyšet, teď to prostě uvidím. Je to pro mne jednodušší a lepší,“ řekla listu Augsburger Allgemeine jedna ze studentek, která přes přechod s výstražnými světly na chodníku přecházela.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme