Skeptici otestovali české věštce, nadpřirozené schopnosti neprokázali

Český klub skeptiků Sisyfos dnes v Praze otevřel trezor, do kterého schoval před časem tři předměty. Lidé s údajnými nadpřirozenými schopnostmi měli od konce prosince loňského roku hádat, co je uvnitř. Sešlo se necelých 400 tipů. Ani jedna kombinace předmětů ale tipujícím z řad jasnovidců, kartářů nebo telepatů nevyšla. Nikdo tak nevyhrál 100 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klubu skeptiků Sisyfos ukryl do trezoru zubní kartáček, účtenku z restaurace a vlašský oříšek

Klubu skeptiků Sisyfos ukryl do trezoru zubní kartáček, účtenku z restaurace a vlašský oříšek | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

„Dokažte, že vidíte do zavřeného trezoru, a vyhrajte 100 000 Kč,“ zněla do určité míry recesistická výzva Českého klubu skeptiků Sisyfos. Trezor skeptici umístili do obchodního centra v Praze 5.

Ukryli do něj tři krabice, do kterých uložili zubní kartáček, účtenku z restaurace a vlašský oříšek. Dnes trezor po třech měsících otevřeli. Nikdo kombinaci předmětů neuhodl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky pokusu, který měl otestovat české věštitele, kartáře nebo telepaty, sledovala redaktorka Veronika Hlaváčová

„Dal jsem tam zubní kartáček a tento předmět byl překvapivě tipován bezmála 20krát. Jsem vlastně z kolegů nejsnazší, asi se na mě dobře napojuje,“ prozradil jeden z členů klubu Sysifos. „Já jsem tam dal vlašský ořech. Bohužel netipl ho nikdo,“ dodal další člen klubu.

Místopředseda Českého klubu skeptiků Sysifos Leoš Kyša prozradil, že zájemci o nadpřirozené jevy se snažili předměty hádat různě.

„Mnozí jasnovidci se sem chodili na ten trezor dívat, snažili se na něj napojit různými metodami. Někdo pomocí snů, někdo pomocí napojení na vyšší vědomí, někdo pomocí kyvadélka. Já jsem skeptik, já jsem přesvědčený, že tyto věci nefungují,“ řekl.

Lidé podle něj tipovali různé předměty. „Hřeben, punčocha nebo půl kilogramu čerstvých vinných klobás,“ přiblížil Kyša některé tipy.

Trezor, do kterého schoval český klub skeptiků Sisyfos před časem tři předměty | Foto: Veronika Hlaváčová

Mezi tipujícími byla třeba Eva z Prahy. Pracuje jako esoterička. „Věřím, že lidi mají určité schopnosti, které se nedají fyzikálně dokázat, ale že to funguje. Věřím tomu,“ přiznala.

Pokus s trezorem byl jen jedním z testů klubu Sisyfos. Jasnovidce, telepaty či kartáře vyzývá k prokázání schopností už přes rok.

bre, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme